Κοσσυφοπέδιο: Ταχεία επανέναρξη του διαλόγου Πρίστινα-Βελιγραδίου επιθυμούν Γαλλία και Γερμανία  

Κοσσυφοπέδιο: Ταχεία επανέναρξη του διαλόγου Πρίστινα-Βελιγραδίου επιθυμούν Γαλλία και Γερμανία  

Η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν την επανάληψη του διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας το συντομότερο δυνατό. Αυτό δηλώθηκε σε κοινή δήλωση του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian και του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas.

Στην κοινή δήλωση, το Βερολίνο και το Παρίσι δηλώνουν ότι γνωρίζουν τα πολλά ανοιχτά ερωτήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν καταλήξουν σε συμφωνία. Λένε όμως ότι μια σοβαρή προσέγγιση απαιτεί καλά δομημένες, σε βάθος διαπραγματεύσεις, με την ΕΕ ως έντιμο διαμεσολαβητή. «Απαιτείται πιο ισχυρή διαμεσολάβηση και πολιτική αποφασιστικότητα – κάτι που μπορείτε να αναμένετε από τον Miroslav Lajcak και την ομάδα του – με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου Borrell, καθώς και του Βερολίνου και του Παρισιού», σύμφωνα με την κοινή δήλωση .

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται επίσης η ετοιμότητα του Προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron να διοργανώσει μια δεύτερη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ετοιμότητα για διάλογο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό. Ο διάλογος Πρίστινα-Βελιγραδίου σταμάτησε τον Νοέμβριο του 2018, όταν ο τότε πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj εισήγαγε δασμούς 100% για όλα τα σερβικά προϊόντα.

Στις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας στο ξεμπλοκάρισμα του διαλόγου προσχώρησαν επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παρά τις διπλωματικές προσπάθειες δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών ηγετών του Κοσσυφοπεδίου για την επανάληψη του διαλόγου με τη Σερβία.

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, αναφέρει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντικατασταθεί στη διαδικασία διαλόγου, ενώ ο πρόεδρος Hashim Thaci, επιμένει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο στην επίτευξη τελικής συμφωνίας με τη Σερβία. Η Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου (LDK) που ελπίζει να έρθει στην εξουσία σύντομα λέει ότι η προσέγγιση του Thaci προς την ΕΕ και του Kurti έναντι των ΗΠΑ είναι επιβλαβής. Επιμένουν ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να διατηρήσει τη συνεργασία του τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τις Βρυξέλλες./ibna