Μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια ανοίγουν ξανά σε όλη την Ελλάδα

Μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια ανοίγουν ξανά σε όλη την Ελλάδα

Μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια θα ανοίξουν ξανά σε όλη την Ελλάδα τη Δευτέρα, καθώς ξεκινά η τέταρτη φάση της άρσης των περιορισμών για τον κορωνοϊό. Το άνοιγμα έγινε νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί λόγω του χαμηλού αριθμού λοιμώξεων στην Ελλάδα.

Το Υπουργείο Υγείας συμβούλεψε τους πολίτες να επισκέπτονται μόνο εστιατόρια που συμμορφώνονται με όλους τους ισχύοντες κανόνες και περιορισμούς που ισχύουν και να περιορίζουν την παρέα τους σε μέλη της οικογένειας.

Η επανέναρξη των μπαρ, των καφέ και των εστιατορίων πρέπει να γίνεται αυστηρά, με προστατευτικές μάσκες προσώπου να χρησιμοποιούνται από το προσωπικό και να διατηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τραπεζιών.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να απολυμαίνονται σε τακτική βάση, το προσωπικό θα εργάζεται εναλλάξ και οι εργοδότες πρέπει να ορίζουν ένα άτομο για την παρακολούθηση της επιβολής των κρατικών μέτρων.

Η επόμενη φάση της επανέναρξης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα έρθει την 1η Ιουνίου, όταν και αναμένεται να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους τα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Θα ανοίξουν επίσης τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η Επιτροπή για τη δημόσια υγεία από επιδημιολογικούς παράγοντες συνέστησε ομόφωνα να ανοίξουν εκ νέου οι προαναφερόμενες εγκαταστάσεις.

Η τουριστική περίοδος, εν τω μεταξύ, θα ξεκινήσει επίσημα στις 15 Ιουνίου. Οι διεθνείς πτήσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου την 1η Ιουλίου.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την Κυριακή.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.878, ενώ έχουν καταγραφεί 171 θάνατοι. Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων αντιμετώπισε υποκείμενα προβλήματα υγείας και / ή ήταν άνω των 70 ετών.

Συνολικά 19 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας 70 ετών. Μέχρι σήμερα, 100 άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ συνολικά.

Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 153.963 δοκιμές για τον κορωνοϊό από τη εμφάνιση του, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθώς πλησιάζει η τουριστική περίοδος./ibna