Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κροατίας και Σλοβενίας στα σύνορα

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κροατίας και Σλοβενίας στα σύνορα

Δεν υπάρχει αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων από κορωνοϊό στην Κροατία ή τη Σλοβενία, γεγονός που επιτρέπει στις δύο χώρες να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι τομείς της ζωής λειτουργούν και επανέρχονται προσεκτικά στην κανονικότητα, δήλωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας και της Σλοβενίας την Παρασκευή, σε συνάντησή τους στο το συνοριακό σημείο διέλευσης Kastel-Dragonja.

«Οι σχέσεις μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας βασίζονται σε μακροχρόνιους δεσμούς που έχουν οδηγήσει σε επιτυχή συνεργασία. Χαίρομαι που έχουμε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες μας, η οποία σίγουρα συμβάλλει στη συμφωνία για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών μεταφορών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, Gordan Grlić Radman, σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι και οι δύο χώρες χαιρέτισαν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη σταδιακή άρση των διασυνοριακών ταξιδιωτικών περιορισμών, οι οποίες είχαν υιοθετηθεί λόγω του κορωνοϊού.

Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η Κροατία και η Σλοβενία ​​είχαν οργανώσει τη δωρεάν διέλευση οχημάτων με εμπορεύματα από την Κροατία στη Σλοβενία ​​και αντιστρόφως στην αρχή της πανδημίας, ενώ διευκόλυναν επίσης τα διασυνοριακά ταξίδια για τους Κροάτες και τους Σλοβένους πολίτες μέσω διμερών συμφωνιών, όπως αυτές που συνήφθησαν σήμερα.

Ο Grlić Radman πρόσθεσε ότι, σήμερα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί της κατάστασης κατά μήκος των συνόρων, η οποία επηρεάζει τη ζωή των πολιτών που ζουν στην περιοχή σε καθημερινή βάση, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επιλυθεί με ευελιξία μέσω της εταιρικής σχέσης, επειδή, όπως εξήγησε, «τα τοπικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται τοπικά».

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά στο μέλλον, ότι θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε και ότι θα εργαστούμε μαζί σε όλους τους τομείς. Ελπίζω ότι θα έχουμε την ίδια επιτυχία που είχαμε έως τώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Anže Logar, για τον οποίο αυτή αποτελούσε την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο HINA, ωστόσο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν ακόμη δρομολογήσει τη συμφωνία που θα διευκολύνει επιπλέον τα διασυνοριακά ταξίδια. Δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε πιθανά μελλοντικά μέτρα. Αυτά θα παρουσιαστούν στο κοινό, σύμφωνα με τον Grlić Radman, μόλις ενημερωθούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Andrej Plenković.

Σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφος, ο Grlić Radman απάντησε ότι ήταν προς το συμφέρον της Κροατίας οι Σλοβένοι πολίτες να αρχίσουν να διασχίζουν τα σύνορα με τον τρόπο που το έκαναν προ-πανδημίας. /ibna