Β-Ε: Ο Ρώσος πρέσβης στη Β-Ε υποστηρίζει την κατάργηση του OHR

Β-Ε: Ο Ρώσος πρέσβης στη Β-Ε υποστηρίζει την κατάργηση του OHR

Η Ρωσία υποστηρίζει σταθερά εδώ και καιρό την απόσυρση του εξωτερικού μηχανισμού προστασίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) και την κατάργηση της λειτουργίας του Ύπατου Αρμοστή, καθώς και τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στις τοπικές αρχές, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Βοσνία Peter Ivantsov στη “Russian Gazette”.

Πρόσθεσε ότι είναι παράλογο το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να παρακολουθείται από έναν διαχειριστή μιας διεθνούς κοινότητας, ο οποίος θέτει εαυτόν πάνω από τους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς της Βοσνίας.

«Δεν είμαστε οι μόνοι που τον επικρίνουμε (Ύπατο Αρμοστή). Πολλές πολιτικές δυνάμεις της Β-Ε το κάνουν επίσης, δείχνοντας έντονη δυσαρέσκεια για τη συμπεριφορά του Ύπατου Αρμοστή και τάσσονται υπέρ της κατάργησης της λειτουργίας του”, δήλωσε ο Ivantsov στο πρακτορείο ειδήσεων Σρνα.

Πρόσθεσε δε ότι «η ύπαρξη του Ύπατου Αρμοστή δεν έχει πρακτικό νόημα αφού η ειρήνη και η σταθερότητα βασιλεύουν στη χώρα εδώ και πολύ καιρό, η Βοσνία έχει από καιρό αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνο και σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας, η χώρα εκλέχθηκε ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και προέδρευσε κιόλας και στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης”.

Ο Ivantsov ισχυρίζεται ότι «η κατάσταση στη Βοσνία θα αλλάξει προς το καλύτερο όταν δημιουργούνται οι συνθήκες για να αισθάνονται όλες οι εθνότητες σαν στο σπίτι τους στη χώρα τους, αντί να υφίστανται συνεχή πίεση μόνο και μόνο επειδή έχουν τη δική τους γνώμη για οποιοδήποτε σημαντικό θέμα”.

Ο Πρέσβης δηλώνει ότι «το να ανακατεύει κανείς το Σύνταγμα της χώρας θα έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» του οποίου οι συνέπειες μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες, και γι’ αυτό δεν υπάρχει ανάγκη για μία «Ντέιτον Δύο».

Μιλώντας για τις σχέσεις μεταξύ Βοσνίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας και για τις δυνατότητες επέκτασης της διμερούς συνεργασίας, ο Ιβάντσοφ είπε ότι η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές της χώρας και ένας από τους κορυφαίους εταίρους του εξωτερικού εμπορίου, αλλά ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σε κάποια θέματα, κυρίως πολιτικού χαρακτήρα.

«Θα ήθελα να δω μια πιο εποικοδομητική κατανόηση του ρόλου της Ρωσίας σε αρκετούς πολιτικούς στην οντότητα της Βοσνίας», δήλωσε ο Ivantsov, τονίζοντας ότι οι δεσμοί της Ρωσίας με την οντότητα της Δημοκρατίας Σέρπσκα αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, “όπου το υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης, φιλικών και αδελφικών σχέσεων έχει εξασφαλιστεί προ πολλού».

«Οι πολιτικές επαφές μεταξύ των τοπικών ηγετών της Σερβίας και της Ρωσίας είναι παραδοσιακά πυκνές, τις οποίες θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε και να επεκτείνουμε», τόνισε ο Ivantsov./ibna