Σλοβενία: Οι φορολογικές αρχές ερευνούν σλοβενικές εταιρείες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Σλοβενία: Οι φορολογικές αρχές ερευνούν σλοβενικές εταιρείες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πολίτες της Σλοβενίας έχουν ανοίξει πάνω από 200 εταιρείες “φαντάσματα” στη Μπάνια Λούκα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αποφύγουν την καταβολή υψηλών φόρων στη Σλοβενία ​​μέσω της RS και έτσι να εξοικονομήσουν χρήματα.

Οι εταιρείες δεν διαθέτουν αριθμό τηλεφώνου, e-mail και δεν υπάρχουν γραφεία αντιπροσωπείας στις διευθύνσεις όπου είναι εγγεγραμμένες.

Σύμφωνα με την επιχειρηματική πύλη Capital.ba, ο Rok Snežič, Σλοβένος επιχειρηματίας και σύμβουλος του Janez Janša, πρωθυπουργού της Σλοβενίας, μεσολάβησε στην εγγραφή στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι υποθέσεις του αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνητικών οργάνων τόσο στη Β-Ε όσο και στη Σλοβενία.

Η φορολογική διοίκηση της Σλοβενίας δήλωσε ότι οι εταιρείες που ιδρύθηκαν από Σλοβένους πολίτες εκτός της Σλοβενίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση.

«Εάν ανακαλύψουμε επιχειρηματικά σχέδια που προορίζονται για φοροδιαφυγή σε επιχείρηση Σλοβενών φορολογουμένων με εταιρείες από τη Μπάνια Λούκα, θα ενεργήσουμε σίγουρα όσον αφορά τη διασφάλιση της νομιμότητας της είσπραξης φόρων και άλλων καθηκόντων στη Δημοκρατία της Σλοβενίας”, δήλωσε η Σλοβενική Φορολογική Διοίκηση στο Capital.ba.

Διαφορετικά, εξήγησαν, αυτό το φαινόμενο πρέπει να εξετάζεται χωριστά για κάθε εταιρεία, δηλαδή κατά περίπτωση. Για να προσδιοριστεί σωστά εάν έχει παραβιαστεί ένας νόμος σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καθοριστεί ποιος είναι ο τόπος διαμονής του ιδιοκτήτη της εταιρείας, πού βρίσκεται το κέντρο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων και ποιας χώρας πολίτης είναι.

Το Capital.ba ζήτησε από τη σλοβενική πρεσβεία στη Β-Ε να σχολιάσει πώς οι πολίτες της Σλοβενίας δραστηριοποιούνται στη Σρέπσκα.

«Εάν υπάρχει υποψία για πιθανές παρανομίες, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να το ερευνήσουν και να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις», ανέφεραν από την πρεσβεία, ενώ επισήμαναν ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Σλοβενίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι πολύ καλές.

«Η Σλοβενία ​​έχει δεσμευτεί να ενισχύσει περαιτέρω αυτήν τη συνεργασία και να πραγματοποιήσει αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα, σεβόμενη παράλληλα τον νόμο, την πρακτική του δίκαιου επιχειρείν και τις αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας”, κατέληξε η Πρεσβεία της Σλοβενίας στη Β-Ε.

Μόλις πριν από μερικά χρόνια, ο Rok Snežić είπε στα ΜΜΕ της Β-Ε ότι η Ομοσπονδία της Β-Ε είναι “φορολογικός παράδεισος” όπως κανένας άλλος στον κόσμο και ότι είναι ασφαλέστερο να ανοίξει κανείς μία εταιρεία εκεί. Είναι ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών στη Β-Ε και έχει ζήσει στη Μπάνια Λούκα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Το Σεράγεβο είναι σαν τον Παναμά, μόνο ακόμη καλύτερο. Ανοίξτε μια εταιρεία στο όνομα κάποιου που είναι εγγεγραμμένος στην Ομοσπονδία, συνεργαστείτε με την Ευρώπη και στείλτε τιμολόγια από το Σεράγεβο στη Γερμανία ή την Αυστρία. Δεν υπάρχει φόρος κέρδους για την εταιρεία. Κάποιος μπορεί απλά να βγάζει χρήματα στην Ομοσπονδία. Είναι καλύτερα από τον Παναμά, και το Σεράγεβο είναι πολύ πιο κοντά», είπε ο Snežić εκείνη την εποχή./ibna