Ελλάδα: Η κυβέρνηση αποκλείει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Ελλάδα: Η κυβέρνηση αποκλείει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και μέρος του Τύπου αναμένουν μελλοντικές περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να εισέλθει σε μια βαθιά ύφεση φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Κανένα τέτοιο σενάριο και τέτοια σκέψη δεν είναι στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών», τόνισε ο Σταϊκούρας.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης, μέσω περισσότερων φορολογικών παρεμβάσεων τον Οκτώβριο. Αυτές οι αναμενόμενες περικοπές, ωστόσο, θα λάβουν υπόψη τη δημοσιονομική κατάσταση εκείνη τη στιγμή και τα διαθέσιμα υπόλοιπα. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης πιθανές παρεμβάσεις στο μέτωπο της κοινωνικής ασφάλισης.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για την οικονομική ανάκαμψη αξίας 24 δισ. Ευρώ περίπου. Το πακέτο περιλάμβανε μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης, μείωση μιας σειράς φόρων, παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και υποστηρίζοντας την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.

Επιπροσθέτως, αναλύοντας ορισμένα από αυτά τα μέτρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε στο ΣΚΑΙ ότι η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τις προκαταβολές φόρων και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης σεναρίων σχετικά με το πώς θα προχωρήσει, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό που ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί κατά την περίοδο κλειδώματος.

Αποκάλυψε επίσης ότι ένα συνεχιζόμενο σύστημα επιστρεπτέων προκαταβολών θα ενισχυθεί από άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, συν 400.000 ευρώ που απομένουν από την πρώτη φάση, στην οποία συμμετείχαν 55.000 ειχειρήσεις./ibna