Β-Ε: Κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Δημοκρατία Σρπσκα

Β-Ε: Κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Δημοκρατία Σρπσκα

Την Πέμπτη, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RSNA) αποφάσισε την κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί στην περιοχή πριν από σχεδόν δύο μήνες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι βουλευτές αποφάσισαν επίσης ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία τίθεται σε ισχύ κάθε βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 28 Μαρτίου, θα καταργηθεί την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι η απαγόρευση της Πέμπτης θα είναι η τελευταία, και έκτοτε οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Πρόεδρος της RS Željka Cvijanović είχε τη δικαιοδοσία να υιοθετεί κανονισμούς με νομοθετική εξουσία για όσο διάστημα το Κοινοβούλιο δεν μπορούσε να συγκληθεί.

Ο Cvijanović εξήγγειλε διάγγελμα στην RSNA την Πέμπτη, λέγοντας ότι “η κήρυξη έκτακτης ανάγκης ήταν απαραίτητη στο πλαίσιο της άμεσης αντίδρασης στην κρίση”, ενώ η αντιπολίτευση αντιτάχθηκε στο μέτρο υποστηρίζοντας ότι απλώς είχε προκαλέσει ολιγωρία στις κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες έπρεπε να είναι πιο τολμηρές.

Η Ομοσπονδία της Β-Ε δεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής, ενώ το Κοινοβούλιο συνέχισε να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια. Το ίδιο ίσχυε και στην υπόλοιπη χώρα εν μέσω της επιδημίας. /ibna