Βουλγαρία: Συμφωνήθηκε η προσευχή του Είντ να πραγματοποιηθεί σε ανοιχτούς χώρους

Βουλγαρία: Συμφωνήθηκε η προσευχή του Είντ να πραγματοποιηθεί σε ανοιχτούς χώρους

Η προσευχή Εΐντ αλ-φιτρ, η εορταστική συλλογική προσευχή του Ραμαζανιού, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις συνθήκες κατά της επιδημίας, καθώς αυτό συμφωνήθηκε από τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Boyko Borissov, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μεγάλο Μουφτή Dr. Mustafa Hadji.

«Επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να συγχαρώ όλους τους μουσουλμάνους και εσάς προσωπικά για τις εορτές του Ραμαζανιού! «Να είσαι ζωντανός, υγιής και ας αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μαζί και εργαζόμενοι για την ευημερία της Βουλγαρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Borissov.

Το επίκεντρο της συνομιλίας των δυο ανδρών ήταν τα περιοριστικά μέτρα κάτω από τις συνθήκες της πανδημίας του COVID-19, τα οποία πρέπει να τηρούνται από όλους τους πολίτες. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βουλγαρία, η μόνη στην Ευρώπη, και ίσως όχι μόνο στην Ευρώπη, δεν έκλεισε τις Ορθόδοξες εκκλησίες κατά τις λαμπρές εορτές του Πάσχα. «Ευχαρίστησα την Ιερά Σύνοδο, τους επισκόπου και τους ιερείς, καθώς και όλους τους λαϊκούς, που τήρησαν πολύ αυστηρά αυτό που ζητήσαμε να κάνουν ενάντια στον κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει και για εσάς – με σεβασμό στη θρησκεία, χρησιμοποιώντας μάσκες και απολυμαντικά, στην αυλή, μπροστά από το τζαμί, ο Χότζας μπορεί να κάνει τις προσευχές», δήλωσε ο Boyko Borissov στο πλαίσιο του πανηγυρισμού της μεγάλης μουσουλμανικής εορτής του Ραμαζανιού Μπαϊράμι.

«Η προσευχή είναι η σύνδεση με το πνευματικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να βρίσκεσαι στον τόπο όπου θα μπορεί να συμβεί αυτό, στο τζαμί», δήλωσε ο Borissov. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και τα μέλη της Εθνικής Επιχειρησιακής Διοίκησης, διευκρινίστηκε ότι οι προσευχές για το Ραμαζάνι και το Μπαϊράμι θα γίνουν σύμφωνα με όλες τις απαιτήσεις κατά της επιδημίας, όπως φυσική απόσταση ενάμισι μέτρου, με μάσκες, σε εξωτερικούς χώρους και μπροστά από τα τζαμιά.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε εσάς προσωπικά, στην κυβέρνηση και στα κεντρική διοίκηση, για αυτό που κάνετε για ολόκληρο τον βουλγαρικό λαό. Για άλλη μια φορά, είμαστε περήφανοι που είμαστε πολίτες της Βουλγαρίας – από τη μία πλευρά για το τι κάνει η κυβέρνηση για τη ζωή των Βουλγάρων και από την άλλη – για τη σοφία ολόκληρου του έθνους να ακολουθεί τους κανόνες, ώστε αυτή η ασθένεια να μην εξαπλωθεί ή εάν διαδοθεί – να είναι εντός μικρότερων ορίων», με αυτά τα λόγια ο Μεγάλος Μουφτής Dr. Mustafa Hadji απευθύνθηκε στον Βούλγαρο Πρωθυπουργό. Ο Hadji εξέφρασε την ελπίδα ότι η πανδημία θα μειωθεί και σύντομα θα περάσει στην ιστορία και ότι οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να συναθροίζονται όπως και πριν, γιατί όλοι χρειαζόμαστε την εγγύτητα./ibna