Β-Ε: «Ο συνασπισμός HDZ-SDA δεν υφίσταται πλέον» δήλωσε ο Čović

Β-Ε: «Ο συνασπισμός HDZ-SDA δεν υφίσταται πλέον» δήλωσε ο Čović

Ο Πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ BiH) Dragan Čović δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια του δείπνου χθες βράδυ με τον Πρόεδρο του SDA Bakir Izetbegović, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στη Β-Ε Eric Nelson και τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Β-Ε Johann Sattler, ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι η HDZ BiH και το SDA δεν ήταν πλέον εταίροι του συνασπισμού ούτε ήταν μέρος της ίδιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Στις τελευταίες συνόδους του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Β-Ε, κατέστη προφανές ότι η HDZ δεν αποτελεί μέρος της ίδιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με το SDA, ούτε είμαστε εταίροι του συνασπισμού, επειδή οι εταίροι σε ένα συνασπισμό δε διορίζουν εκπροσώπους της Κροατίας χωρίς πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία με τους Κροάτες. Δεν προτείνουν τροποποιήσεις στους νόμους χωρίς τη συναίνεση των εταίρων του συνασπισμού τους και στη συνέχεια τις υπερψηφίζουν. Το SDA έχει σχηματίσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τους εύχομαι ό,τι καλύτερο και να προσπαθήσουν να εργαστούν με αυτόν τον τρόπο, παρόλο που νομίζω ότι είναι λάθος τρόπος», είπε ο Čović.

Ένα από τα θέματα της συνομιλίας, τόνισε, ήταν το ζήτημα της διεξαγωγής τοπικών εκλογών. Η HDZ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής τοπικών εκλογών όπως αυτές έχουν προγραμματιστεί, αλλά ο Čović λέει ότι, για αυτό το κόμμα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Β-Ε «διόρισε, εκτός του νόμου, αρχές και κριτήρια που δεν τηρήθηκαν και αντιπροσωπεύει ένα παράνομο και μη θεσμικό σώμα, με τον τρόπο που ο Željko Komšić είναι παράνομος ως μέλος της Προεδρίας της Β-Ε».

«Σεβόμαστε τους κρατικούς θεσμούς. Αλλά πρέπει επίσης να σεβόμαστε το Σύνταγμα και τους νόμους», πρόσθεσε ο Čović.

Όσον αφορά τις εκλογές στο Mostar, ο Čović είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του HDZ Mostar είχε κάνει μεγάλες παραχωρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τις εκλογές του Δημοτικού Συμβουλίου του Μόσταρ.

«Πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνάντηση όπου θα παρουσιαστεί με σαφήνεια, αλλά αυτό ισχύει μόνο για το Δημοτικό Συμβούλιο. Η Βοσνιακή πλευρά πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη διοίκηση της πόλης. Είμαστε έτοιμοι για αυτό, αλλά σε αυτό το πακέτο, η Βουλή της Ομοσπονδίας της Β-Ε και η εκλογή των μελών της Προεδρίας πρέπει να επιλυθούν, έτσι ώστε οι Κροάτες να εκπροσωπούνται από νόμιμους εκπροσώπους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αυτό είναι το κατώτατο όριό μας κάτω από το οποίο δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Από τη δική μας πλευρά, οι εκλογές θα διεξαχθούν στο Mostar και, εάν είναι απαραίτητο, θα προτείνουμε αλλαγές στην κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να διοργανωθούν οι εκλογές για το Δημοτικό Συμβούλιο», δήλωσε ο Čović.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο FENA Agency, οι συζητήσεις με τον Πρέσβη των ΗΠΑ αφορούσαν την κατανομή των κονδυλίων του ΔΝΤ.

«Ακόμα και σήμερα, θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών, υπό την προϋπόθεση ότι ο υπουργός Bisera Turković υποστηρίξει τις προτάσεις που συμφωνήσαμε πριν από ένα μήνα. Είναι κρίμα να έχουμε στα χέρια μας κονδύλια που δεν μπορούμε να διαθέσουμε, και πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση σήμερα», δήλωσε ο Dragan Čović. /ibna