Το Μαυροβούνιο γιορτάζει την ανεξαρτησία του

Το Μαυροβούνιο γιορτάζει την ανεξαρτησία του

Σήμερα, 21 Μαΐου, το Μαυροβούνιο γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του, σηματοδοτώντας τη ημέρα που πριν από 14 χρόνια ανέκτησε την κρατική του οντότητα μετά από δημοψήφισμα.

Η ερώτηση για το δημοψήφισμα ήταν η εξής: Θέλετε η Δημοκρατία του Μαυροβουνίου να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος με πλήρη διεθνή και νομική υπόσταση;

Στις 21 Μαΐου 2006, όλα τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 8 π.μ. Πάνω από 3.000 εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές επέβλεψαν το δημοψήφισμα. Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 8 μ.μ. Τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία ανακοινώθηκαν περίπου στις 11 μ.μ. – με περίπου 55,62% των ψήφων, το Μαυροβούνιο ανέκτησε την ανεξαρτησία του.

Περίπου το 55,45% ψήφισε «ΝΑΙ» και αυτό ήταν αρκετό για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, καθώς ξεπέρασε το 55% της απογραφής που καθιέρωσε η ΕΕ.

Προηγουμένως, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε το νόμο για το δημοψήφισμα, βάσει της σύστασης της ΕΕ.

Στη σύνοδο της 2ας Μαρτίου, το Κοινοβούλιο εξέδωσε την απόφαση να διεξαγάγει το δημοψήφισμα για το κράτος και το νομικό καθεστώς στις 21 Μαΐου.

Ο František Lipka διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής δημοψηφίσματος της Δημοκρατίας.

Στις 3 Ιουνίου 2006, το Κοινοβούλιο ανακήρυξε τελικά την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, συνεχάρη όλους τους πολίτες λέγοντας ότι αυτή είναι η ημέρα «που αποκαταστήσαμε την κρατική και εθνική μας αξιοπρέπεια με ένα στυλό στο χέρι».

«Την ημέρα που εξοφλήσαμε το χρέος στους διάσημους προγόνους μας και ανοίξαμε μια νέα, ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου. Όπως αξίζει στην ιστορία μας και την ιστορία του 21ου αιώνα», επεσήμανε ο Đukanović.

Ο František Lipka, πρώην Σλοβάκος πρέσβης και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος της Δημοκρατίας εκείνη την εποχή, δήλωσε ότι από την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του, το Μαυροβούνιο έχει σημειώσει πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Ο Lipka επισημαίνει ότι το Μαυροβούνιο κατάφερε να τοποθετηθεί στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.

«Είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα το Μαυροβούνιο το έγινε μέλος του ΝΑΤΟ. Η πρόοδος του Μαυροβουνίου στην ευρωπαϊκή πορεία είναι αξιοσημείωτη», λέει ο Lipka.

Ο ίδιος τονίζει ότι το Μαυροβούνιο αναγνωρίζεται ως ένας σταθερός, προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος, μια χώρα με πλούσια παράδοση και δυναμικό παρόν, μια χώρα που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια./ibna