Κροατία: Στους δρόμους οι επιχειρηματίες στο Ζάγκρεμπ

Κροατία: Στους δρόμους οι επιχειρηματίες στο Ζάγκρεμπ

Η πρώτη διαμαρτυρία επιχειρηματιών ξεκίνησε σήμερα στην Κροατία, με τους συμμετέχοντες να ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Andrej Plenković.

Η πρώτη ομάδα 40 διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου την Πέμπτη περίπου στις 13:00, που διοργανώθηκε από την Ένωση Φωνή Επιχειρηματιών (Glas poduzetnika). Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης, Hrvoje Bujas, αυτή είναι η πρώτη διαμαρτυρία επιχειρηματιών στην Κροατία τα τελευταία 30 χρόνια, επειδή δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν σιωπηλοί.

«Το κράτος μας εμπόδισε να εργαστούμε και επομένως περιμένουμε να μας βοηθήσει οικονομικά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε δύο μήνες μέχρι τη δημιουργία του νέου Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, αλλά την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από τους υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών και Μεταφορών στο πόσα χρήματα θα διατεθούν για την Κροατία από τα 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ για να βοηθήσει τους επιχειρηματίες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού», δήλωσε ο Bujas.

Τόνισε δε ότι τομείς όπως τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι τουριστικές μεταφορές, των οποίων ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 100 τοις εκατό, καθώς και η βιομηχανία εκδηλώσεων, των οποίων οι εκπρόσωποι βρίσκονται επίσης στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, επηρεάστηκαν ιδιαίτερα.

Η διαμαρτυρία συνεχίζεται ειρηνικά, και οι συμμετέχοντες εναλλάσσονται σε ομάδες των 40, όπως απαιτείται από τα επιδημιολογικά μέτρα.

Σύμφωνα με την Ένωση Φωνών Επιχειρηματιών, περίπου 30 λεωφορεία και φορτηγά ήρθαν στο Ζάγκρεμπ από όλη την Κροατία, και αναμένεται ότι συνολικά μεταξύ 600 και 800 άτομα θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία – επιχειρηματίες και ακτιβιστές, αλλά και πολίτες που συμμετέχουν αυθόρμητα στη διαμαρτυρία σε μικρούς αριθμούς./ibna