Σκληρή απάντηση του Τουρκικού ΥΠ.ΕΞ εναντίον του Μαργαρίτη Σχοινά

Σκληρή απάντηση του Τουρκικού ΥΠ.ΕΞ εναντίον του Μαργαρίτη Σχοινά

«Oι Έλληνες σκότωσαν Πακιστανό στα σύνορα»

Ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Hami Aksoy απάντησε στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής,  Μαργαρίτη Σχοινά στο EURONEWS.

«Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, θυμίζουν περισσότερο την πολιτική ρητορική των μελών της ελληνικής κυβέρνησης παρά έναν αξιωματούχο της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα έπρεπε να είναι ο προστάτης των ιδρυτικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει εκκινήσει, μέχρι τώρα, μία σοβαρή εξέταση σχετικά με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων και τις απωθήσεις στα σύνορα της ΕΕ» δήλωσε ο Aksoy.

Στην δήλωση του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε για άλλη μια φορά τις απόψεις της Τουρκίας για τα γεγονότα στον Έβρο και επιτέθηκε και στην Ελλάδα.

«Υπενθυμίζουμε στον επίτροπο Σχοινά ότι θα πρέπει πρώτα να ερευνήσει τη δολοφονία του Πακιστανού Muhammed Gulzar που διαπράχθηκε από Έλληνες αξιωματούχους, τα συνεχιζόμενα περιστατικά απωθήσεων στο Αιγαίο και στον ποταμό Έβρο ενώπιον των υπηρεσιών της ΕΕ, τη μη λήψη αιτήσεων ασύλου από τους αιτούντες άσυλο, ‘εθνικές πρακτικές αντίθετες προς τις διεθνείς συμφωνίες και την οδηγία της ΕΕ για το άσυλο’, καθώς και τη ‘βία κατά των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Aksoy υποστηρίζει πως το τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα και αναφέρει πως «η Τουρκία δεν είναι και δεν θα γίνει ο φύλακας των συνόρων της ΕΕ ή δομή αιτούντων άσυλο. Η χώρα μας, που υποφέρει υπερβολικά από το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης, επιθυμεί μόνο δίκαιο διαμοιρασμό του βάρους και της ευθύνης. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αγνοώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο θα σημαίνει άρνηση των ιδρυτικών συμφωνιών της ΕΕ. Ουσιαστικά, το να θεωρεί κανείς  την Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης σημαίνει πλήρης αποστασιοποίηση από την ιστορική και γεωγραφική πραγματικότητα»./ibna