Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε οδικό χάρτη για την ανάκαμψη 24 δισ. ευρώ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε οδικό χάρτη για την ανάκαμψη 24 δισ. ευρώ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα στον ελληνικό λαό την Τετάρτη για να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησής του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τους προσεχείς μήνες.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί με επιτυχία την υγειονομική κρίση μέχρι σήμερα και τώρα θα επικεντρώσει την προσοχή της στην οικονομική ανάκαμψη, ενώ αναμένεται περισσότερη υποστήριξη το φθινόπωρο όπου είναι απαραίτητο.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη και την υπεύθυνη στάση του κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Τώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια «γέφυρα» που πρέπει να διασχίσει για να αντισταθμίσει το χαμένο έδαφος στην οικονομία.

«Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερος από άλλες χώρες επειδή η πανδημία διέκοψε την ισχυρή οικονομική ανάκαμψή μας», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να έχει ισχυρή ανακάμψει το 2021, ξεκινώντας από τώρα.

Το πακέτο οικονομικής βοήθειας της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε την Τετάρτη εκτιμάται ότι ανέρχεται συνολικά σε 24 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο ανάκαμψης βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, δηλαδή στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη μείωση μιας σειράς φόρων, στην παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και υποστηρίζοντας την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης περιλαμβάνουν παράταση έως τον Ιούλιο ενός συστήματος αποζημίωσης 800 ευρώ για επιχειρήσεις και άτομα που πλήττονται από την πανδημία.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών επηρεάστηκε από την υγειονομική κρίση θα επιτρέπεται να μειώσουν το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων τους και το κράτος θα καλύψει εν μέρει τους μισθούς και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Τα επιδόματα ανεργίας θα επεκταθούν επίσης στους εποχικούς εργαζόμενους.

Όσον αφορά τη μείωση των φόρων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ΦΠΑ θα μειωθεί για ορισμένα προϊόντα (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και υπηρεσίες μεταφοράς. Η προκαταβολή φόρου θα μειωθεί επίσης. Το μέτρο μείωσης ενοικίου θα επεκταθούν, ενώ οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων.

Όσον αφορά τη ρευστότητα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει εγγυήσεις στις επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να λάβουν επιδοτούμενα δάνεια, ενώ η δεύτερη φάση ενός συστήματος επιστρεπτέων προκαταβολών θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, χρηματοδοτούμενη από επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η αναβολή των επιχειρηματικών δανείων θα επεκταθεί επίσης για επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Τέλος, στο πλαίσιο προγράμματος επανεκκίνησης του τουρισμού, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει επίσημα στις 15 Ιουνίου, ενώ οι διεθνείς πτήσεις προς και από πολλούς προορισμούς θα ξεκινήσουν εκ νέου την 1η Ιουλίου.

Η προστασία των θέσεων εργασίας σε αυτόν τον τομέα θα αποτελέσει προτεραιότητα της κυβέρνησης, δήλωσε ο Πρωθυπουργός./ibna