Ρουμανία: Διαμαρτυρία Ρουμάνων εποχικών εργαζομένων στη Γερμανία

Ρουμανία: Διαμαρτυρία Ρουμάνων εποχικών εργαζομένων στη Γερμανία

Μέτρα λαμβάνει η Γερμανική Κυβέρνηση

Διαμαρτυρίες από Ρουμάνους εποχικούς εργαζόμενους σε αγροκτήματα και σφαγεία στη Γερμανία, κατά των συνθηκών εργασίας και διαμονής θα οδηγήσουν σε αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας σε αυτήν τη χώρα, ανακοίνωσε ο Πρέσβης της Ρουμανίας στο Βερολίνο Emil Hurezeanu.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν μετά από πολλά σκάνδαλα αποκάλυψαν ότι μερικές φορές υπάρχει μια αλυσίδα από τέσσερις έως πέντε υπεργολάβους μεταξύ του εργαζομένου και του κύριου εργοδότη, του ιδιοκτήτη του αγροκτήματος, η οποία ευνοεί την κακομεταχείριση.

«Η κρίση του κορωνοϊού έχει αναδείξει μια χρόνια κατάσταση, ανισοτήτων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. (…) Είδατε μια διαδήλωση σήμερα, σε ένα αγρόκτημα φράουλας κοντά στη Βόννη. Οι άνθρωποι ήρθαν στη χώρα με το συμβόλαιο εργασίας. Το αγρόκτημα χρεοκόπησε και αναλήφθηκε από δικαστικό επιμελητή, ο οποίος πρέπει να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων. Οι άνθρωποι θα λάβουν τους μισθούς τους, ακόμη και αν πληρωθούν από το γερμανικό κράτος», είπε ο Emil Hurezeanu το βράδυ της Τρίτης, σε τηλεοπτική συνέντευξη, σχετικά με τη διαμαρτυρία των Ρουμάνων εποχικών εργαζομένων στη Γερμανία.

Ο Πρέσβης είπε ότι οι διαδηλωτές έφτασαν στο Ρουμανικό Προξενείο στη Βόννη, όπου μίλησαν επίσης, με την Υπουργό Εργασίας της Ρουμανίας, Violeta Alexandru, που ταξίδευσε στη Γερμανία για το θέμα αυτό. Επιπλέον, το κύμα σκανδάλων με Ρουμάνους εποχικούς εργαζόμενους έχει γίνει πολιτικό πρόβλημα και θα έχει ως αποτέλεσμα την τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

«Αύριο, o Γερμανός Ομοσπονδιακός Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Hubertus Heil θα παρουσιάσει στην Καγκελάριο Angela Merkel, ένα σχέδιο τροποποίησης της εργατικής νομοθεσίας, σε σφαγεία, όπου υπάρχουν πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι, αλλά και στη γεωργία. Ο Υπουργός ζητά, για παράδειγμα, την εξάλειψη των υπεργολάβων, επειδή σε αυτήν την αλυσίδα μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου, παρεμβαίνουν και άλλοι ενδιάμεσοι εργοδότες. Μερικές φορές, υπάρχουν τέσσερις έως πέντε υπεργολάβοι και η απόσταση μεταξύ του κύριου εργοδότη και των εργαζομένων αυξάνεται σημαντικά εις βάρος του εργαζομένου.

Ο Γερμανός Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέλει να παρουσιάσει αύριο – για πρώτη φορά στη Γερμανία – ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα εξαλειφθούν αυτές οι αλυσίδες υπεργολάβων, κυρίως στη βιομηχανία του κρέατος “, εξήγησε ο Πρέσβης Emil Hurezeanu./ibna