Ελλάδα: Άτολμα τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Ελλάδα: Άτολμα τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Άτολμες μοιάζουν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα φορολογικής φύσεως μέτρα στήριξης της οικονομίας. Την ίδια ώρα, επέλεξε τον αυστηρά προσωρινό χαρακτήρα των εν λόγω φορολογικών μέτρων. Ενδεικτικά, στο ίδιο αυτό παράδειγμα της προκαταβολής φόρου, το μέτρο δεν ήρθε για να μείνει, καθώς άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατ’ επανάληψη στο μήνυμά του το προσωρινό των μέτρων. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής του φόρου δεν θα είναι γνωστό πριν από τον Ιούλιο.

ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για το πεντάμηνο από την 1η Ιουνίου έως το τέλος του Οκτωβρίου μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από το 34% στο 13% για τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και τα τουριστικά πακέτα όπου μέχρι σήμερα το 80% της αξίας του επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 13% και το 20% με 24% και πλέον για το τετράμηνο η αναλογία αλλάζει σε 90% με 13% και 10% με 24%.

Ενοίκια

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των μέτρων που είχε προηγουμένως περιγράψει ο πρωθυπουργός, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε στοχευμένη επέκταση του μέτρου μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου (τουρισμός, εστίαση) προχωρώντας παράλληλα σε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν απώλεια εισοδήματος.

Προκαταβολή φόρου

Στο μέτωπο της προκαταβολής φόρου, το ύψος της μείωσης η οποία θα εφαρμοστεί φέτος, όχι οριζόντια, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια πτώσης τζίρου το ύψος της εφάπαξ έκπτωσης θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο».

Αναστολή πληρωμής δόσεων σε εφορία

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ακόμη ότι παρέχεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού και για τον μήνα Ιούνιο.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

Για ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Όπως προβλέπεται για τους ίδιους ή δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαύξησης κατά 100% έναντι 30% που είναι σήμερα για δαπάνες που θα πράγμα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Παρέχονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που διαφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις με την μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται./ibna