Β-Ε: Χωρίς συμφωνία τα κόμματα για την κατανομή του δανείου από το ΔΝΤ

Β-Ε: Χωρίς συμφωνία τα κόμματα για την κατανομή του δανείου από το ΔΝΤ

Ο Bakir Izetbegović, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βουλής της Β-Ε και Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), μίλησε σήμερα στους δημοσιογράφους στο Σεράγεβο σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων από το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι η διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει το Σύνταγμα και το Νόμο.

Όπως είπε, ήταν σαφές ότι το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε δεν μπορούσε να υποδείξει στην Ομοσπονδία της Β-Ε πώς θα κατανείμει τα κεφάλαια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο FENA.

«Αυτό το ζήτημα αποφασίζεται από το Κοινοβούλιο της της Ομοσπονδίας της Β-Ε, και το μόνο που χρειάζεται είναι να μεταφερθούν απλώς τα χρήματα στις οντότητες, οι οποίες στη συνέχεια θα παράσχουν το ποσοστό τους στην Επαρχία Brčko, ενώ η Ομοσπονδία θα κατανείμει τα χρήματα όπως έχει ήδη αποφασιστεί. Επομένως, δεν καταλαβαίνω ακριβώς από πού προήλθε αυτή η ιδέα, εκτός εάν πρόκειται για μια προσπάθεια να αναχθούν τα καντόνια σε μια ιδιαίτερα εξέχουσα θέση, να παρουσιαστούν ως νέα οντότητα σε σχέση με το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε», δήλωσε ο Izetbegović.

Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών Bakir Izetbegović, Dragan Čović και Milorad Dodik του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) της Β-Ε και της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) αντίστοιχα με εκπροσώπους της αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Β-Ε και τον Αμερικανό Πρέσβη που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου, είχε επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την κατανομή κεφαλαίων από το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Όπως αναφέρθηκε τότε, το δάνειο ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ θα διαιρεθεί σε ποσοστά – 62 τοις εκατό για την Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, 38 τοις εκατό για την οντότητα της Δημοκρατίας Σρπσκα, και μισό τοις εκατό από καθεμία από τις οντότητες θα διατεθεί στην Επαρχία Brčko.

Ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Β-Ε Senad Softić δήλωσε στη FENA στις 7 Μαΐου ότι η Κεντρική Τράπεζα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (CBBH), ως η φορολογική Αρχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αναμένει ακόμη οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών της Β-Ε βάσει της απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε για κατανομή των κεφαλαίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). /ibna