Κροατία: Στις 5 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές

Κροατία: Στις 5 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Κροατία θα διεξαχθούν στις 5 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας Zoran Milanović την Τετάρτη.

Οι εκλογές για το δέκατο κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στις 5 Ιουλίου στην Κροατία και στις 4 και 5 Ιουλίου στο εξωτερικό, στα διπλωματικά και προξενικά γραφεία της Κροατίας.

Η απόφαση για τις εκλογές τίθεται σε ισχύ στις 2 Ιουνίου. Τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί θα έχουν στη συνέχεια 14 ημέρες για να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους στην Κρατική Επιτροπή Εκλογών (DIP), η οποία στη συνέχεια θα πρέπει σε 48 ώρες να δημοσιεύσει τον κατάλογο των έγκυρων συνδυασμών, σηματοδοτώντας την έναρξη της επίσημης εκλογικής διαδικασίας.

Αν και η Κροατία έχει λίγες νέες περιπτώσεις COVID-19 κάθε ημέρα και μια καλή επιδημιολογική κατάσταση, οι εκλογές του Ιουλίου, λόγω της επιδημίας, θα διεξαχθούν κάπως διαφορετικά από όλες τις προηγούμενες εκλογές. Το DIP θα καθορίσει πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, μετά από διαβούλευση με το Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 151 βουλευτές, εκ των οποίων 140 σε δέκα εκλογικές περιφέρειες στην Κροατία, τρεις θα εκλεγούν από ομογενείς και οκτώ από εθνοτικές μειονότητες.

Οι συνδυασμοί θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον το 40% των υποψηφίων κάθε φύλου, διαφορετικά, θα αποκλειστούν και εκείνοι που τους προτείνουν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 50.000 HRK.

Το κόστος της καμπάνιας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1,5 εκατομμύρια HRK ανά εκλογική περιφέρεια. Τα κόμματα που συμμετέχουν και στις δέκα περιφέρειες μπορούν να δαπανήσουν 15 εκατομμύρια HRK.

Λόγω των εκλογών, η ένατη συνέλευση του κροατικού κοινοβουλίου ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρία της τη Δευτέρα με την πλειοψηφία των βουλευτών να ψηφίζουν για τη διάλυση του κοινοβουλίου ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών.

Πριν από την απόφαση για το τέλος των εργασιών του κοινοβουλίου, η αντιπολίτευση της πόλης του Ζάγκρεμπ πέρασε τη νύχτα έξω από το κτίριο διαμαρτυρόμενοι για τη διάλυση της βουλής προτού να ψηφιστεί ο νόμο για την ανοικοδόμηση της πόλης, αφού το κέντρο υπέστη ζημιές από το σεισμό στα τέλη Μαρτίου.

Εκπρόσωποι έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης και μαζί με τους υποστηρικτές τους χλεύασαν τους βουλευτές καθώς έφταναν στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το πρωί, με τον δημοτικό σύμβουλο και αρχηγό του κόμματος «Το Ζάγκρεμπ είναι δικό μας», Tomislav Tomašević, να ισχυρίζεται ότι αυτοί που είχαν την εξουσία είχαν αρκετό χρόνο για να εγκρίνουν το νομοσχέδιο.

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, το νομοσχέδιο μπορεί τώρα να ψηφιστεί μόνο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, και μέχρι τότε οι πολίτες αφήνονται στη μοίρα τους. Δεδομένου ότι περίπου 26.000 άνθρωποι έχουν αναφέρει ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό, αυτό αποτελεί μία ήττα αυτού του κοινοβουλίου, δήλωσε ο Rada Borić του κόμματος της Νέας Αριστεράς./ibna