Ελλάδα: Ψηφοφορία παρωδία έλαβε χώρα στη Βουλή των Ελλήνων

Ελλάδα: Ψηφοφορία παρωδία έλαβε χώρα στη Βουλή των Ελλήνων

Κωμικοτραγικές σκηνές εξελίχθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ερευνά εξεταστική επιτροπή για ενδεχόμενη εμπλοκή του σε κολάσιμες πράξεις.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που έγινε με ειδικές διαδικασίες λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης για τον κορωνοϊό, το ψηφοδέλτιο που έριξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, ήταν εκτός φακέλου. Λίγο πριν το ψηφοδέλτιο καταλήξει στην κάλπη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Μελάς ακούγεται να του λέει “όχι, όχι”… Όμως, δεν τον πρόλαβε και δεν το κράτησε εκτός κάλπης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό θα σήμαινε πως η ψήφος του θα έβγαινε άκυρη. Προκειμένου όμως να μη χαθούν ψήφοι, συνέβη το απίστευτο σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση της Βουλής και με ανοιχτά τα μικρόφωνα, η κάλπη άνοιξε και ο βουλευτής πήρε πίσω το ψηφοδέλτιο, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά από τον Κανονισμό!

Την ώρα που αποφασίστηκε αυτό το θεσμικό ευτράπελο, μάλιστα, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γ. Αρβανιτίδης, ακούγεται να λέει: «Δεν θα το καταλάβει κανείς».

Όλα αυτά συνέβησαν παρόντος του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα ενώ εκείνη την ώρα προέδρευε της διαδικασίας ο Θ. Μπούρας.

Σαν να μη συνέβη τίποτα, λοιπόν, ο Σταύρος  Καλογιάννης έβαλε το χέρι του μέσα στην κάλπη, πήρε πίσω το ψηφοδέλτιο, το τοποθέτησε σε φάκελο και το ξαναέριξε.

Μάλιστα για το περιστατικό πηγές της ΚΟ της ΝΔ σημείωναν ότι «Ομόφωνα η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε ότι πρέπει να ανοιχτεί η κάλπη, να αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιο του βουλευτή που δεν είχε μπει σε φάκελο, και στη συνέχεια, αφού ο κ. Καλογιάννης έβαλε το ψηφοδέλτιο του στο φάκελο, το έριξε στην κάλπη. Αυτή ήταν η νομικά ενδεδειγμένη διαδικασία, μετά το περιστατικό».

Μετά την παραβίαση της διαδικασίας της μυστικής ψηφοφορίας και του ανοίγματος της κάλπης, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής τον ενημέρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία και ότι αυτή δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Με ανακοίνωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που χαρακτηρίσαμε την υπόθεση της προανακριτικής ως μεγάλο φιάσκο και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν με τις μεθοδεύσεις τους να μας δικαιώσουν.

Σήμερα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ξεπέρασαν κάθε όριο, εξευτελίζοντας το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα της χώρας με την παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Απροκάλυπτα και σε απευθείας μετάδοση, δεν δίστασαν να “διορθώσουν” βουλευτή που ψήφισε άκυρο και να επαναλάβουν τη διαδικασία ανοίγοντας την κάλπη για να αφαιρέσουν το “λάθος” ψηφοδέλτιο και να ξαναψηφίσει ο βουλευτής αυτή τη φορά “σωστά”.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μας έχει συνηθίσει σε αντιθεσμικές και αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές. Δεν θα μπορούσε κανείς όμως να πιστέψει ότι θα ξεπερνούσε ακόμη και όρια που προσβάλλουν την ίδια την Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για την άκυρη αυτή διαδικασία και να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου» καταλήγει η ανακοίνωση./ibna