Σλοβενία: Ο Janša χαιρετίζει την ιδέα για το ταμείο 500 δισ. ευρώ

Σλοβενία: Ο Janša χαιρετίζει την ιδέα για το ταμείο 500 δισ. ευρώ

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Janez Janša χαιρέτισε τη γερμανο-γαλλική πρόταση για την ΕΕ για τη δημιουργία ταμείου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία Covid-19. Ωστόσο, πιστεύει ότι θα χρειαζόταν μια ακόμη πιο φιλόδοξη προσέγγιση για την αντιμετώπιση μιας κρίσης τέτοιων διαστάσεων. Το θέμα αυτό συζήτησε επίσης με τους Ιταλούς και Αυστριακούς ομολόγους του.

Η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν τη Δευτέρα να συγκεντρωθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές ομολόγων για τη χρηματοδότηση, μέσω επιχορηγήσεων, των τομέων και των περιφερειών της ΕΕ όπου ο αντίκτυπος του κορωνοϊού υπήρξε πιο σοβαρός.

«Είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός. 500 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πράγματι ένας μακροοικονομικά σημαντικός αριθμός, αλλά μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση θα ήταν ευπρόσδεκτη για αυτής της κλίμακας της συμμετρικής κρίσης.

Τώρα χρειαζόμαστε μια ταχεία συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ένα ταμείο ανάκαμψης ως πακέτο”, δήλωσε ο Janša ως απάντηση στην επικρότηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για τη γερμανο-γαλλική ιδέα.

Όπως ανέφερε το STA, ο Janša ανακοίνωσε επίσης στο Twitter ότι είχε συζητήσει το προτεινόμενο ταμείο βοήθειας και τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ με τον Ιταλό πρωθυπουργό και τον καγκελάριο της Αυστρίας, Giuseppe Conte και Sebastian Kurz.

«Συμφωνήσαμε ότι για να ξεπεράσουμε την κρίση και να βοηθήσουμε εταιρείες και οικογένειες, χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη ανάκαμψη της ΕΕ και της κοινής αγοράς», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας μετά από ομιλία του με τον Conte.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Conte είπε στο Twitter ότι η γερμανο-γαλλική πρόταση ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση που είχε προτείνει η Ιταλία.

Η συζήτηση με τον Καγκελάριο Kurz επικεντρώθηκε επίσης στο «άνοιγμα των συνόρων και στην ανταλλαγή εμπειριών από τη μάχη με τον κορωνοϊό, όπου η Σλοβενία ​​και η Αυστρία είναι μεταξύ των πιο επιτυχημένων χωρών», ανέφερε ο Janša.

Ωστόσο, ο Kurz δεν φαίνεται να είναι πρόθυμος να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβενία, το οποίο αποτελεί μέρος των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία συμφώνησαν νωρίτερα σήμερα ότι θα ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους στα μέσα Ιουνίου.

Ο Kurz εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός σχετικά με την ιδέα για ένα ταμείο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώνοντας ότι η Αυστρία θα υποβάλει αντιπρόταση με τρεις άλλες χώρες (Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) για ένα ταμείο που δεν θα βασίζεται σε επιχορηγήσεις αλλά σε δάνεια.

Ο Janša είχε εν τω μεταξύ προωθήσει την ιδέα ενός «κορωνο-ομολόγου» με το οποίο η ΕΕ συλλογικά θα χρηματοδοτούσε τις επιπτώσεις της πανδημίας./ibna