Αντίδραση της διεθνούς κοινότητα για κατάσταση με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο

Αντίδραση της διεθνούς κοινότητα για κατάσταση με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο

Την αντίδραση της διεθνής κοινότητας προκάλεσαν τα πρόσφατα γεγονότα στο Μαυροβούνιο αναφορικά με τη σύλληψη και κράτηση τριών ιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας. Έτσι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Oliver Varhelyi, επιβεβαίωσε την προθυμία του να συνεχίσει να επιδιώκει την εξεύρεση «ευρωπαϊκής λύσης, στη διαμάχη μεταξύ των αρχών και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο».

“Κάλεσα την Εκκλησία να σεβαστεί τα περιοριστικά μέτρα, διότι αφορά την ασφάλεια και τη ζωή των ανθρώπων. Ζήτησα επίσης από τις αρχές του Μαυροβουνίου να διασφαλίσουν τη θρησκευτική ελευθερία ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19”, δήλωσε ο Varhelyi στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET).

Ο ίδιος είπε ότι από την αρχή ασχολήθηκε με προσπάθειες επίλυσης των διαφορών και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Varhelyi επιβεβαίωσε ότι γνώριζε την κατάσταση σχετικά με τη σύλληψη και στη συνέχεια την απελευθέρωση των ιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας για παραβίαση της απαγόρευσης των δημόσιων συγκεντρώσεων.

Ο Oliver Varhelyi υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι η τελευταία του επίσκεψη στην Ποντγκόριτσα συνέπεσε, όπως είπε, με την «κλιμάκωση της κρίσης», όπου προσπάθησε να βρει μια «συμβιβαστική λύση» που θα ήταν αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ορθή λειτουργία των θρησκευτικών ελευθεριών», προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε όλα τα μέρη στο Μαυροβούνιο να διεξάγουν εποικοδομητικό διάλογο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τυχόν ενέργειες που οδηγούν σε αυξημένες εντάσεις ή βιαιότητες.

Μια γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν σθεναρά τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως η ελευθερία του λόγου, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι, καθώς και το δικαίωμα των ατόμων να εκφράζουν ειρηνικά την ελευθερία θρησκείας ή πεποιθήσεων.

«Ταυτόχρονα, σεβόμαστε το δικαίωμα όλων των κυρίαρχων κρατών να διατηρούν τη δημόσια τάξη και να προστατεύουν την υγεία των πολιτών τους, κατά τρόπο συνεπή με τα δημοκρατικά πρότυπα και πρακτικές», ανέφερε σε δήλωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λόγω της σύλληψης των ιερέων, οι οποίοι απελευθερώθηκαν μετά από 72ωρη κράτηση, οργανώθηκαν διαμαρτυρίες σε ολόκληρο το Μαυροβούνιο την περασμένη εβδομάδα./ibna