Ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας

Ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας

Σε ανταλλαγή ανακοινώσεων προέβησαν τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας για τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Απαντώντας σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει:

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Mustafa Kemal Ataturk ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει  σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών.

Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωσή του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών όπου αναφέρονταν στις εκδηλώσεις στην Βουλή των Ελλήνων για την ημέρα μνήμης, μιλώντας για αβάσιμες δηλώσεις και παραλήρημα εκ μέρους των Ελλήνων.

Καλώντας μάλιστα την Αθήνα να λάβει την χείρα φιλίας που η Άγκυρα τείνει στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών: «η 19η Μαΐου του 1919 κατά την οποία έγινε το πρώτο βήμα για τον απελευθερωτικό μας πόλεμο δεν είναι μια ευτυχής μέρα μόνο για το έθνος μας, αλλά και για όλους τους καταπιεσμένους λαούς που πολέμησαν κατά του ιμπεριαλισμού.

Οι αβάσιμες δηλώσεις και το παραλήρημα της ελληνικής Βουλής και των αρχών μια τέτοια μέρα, με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου του 2019 δεν συνάδουν ούτε με τις ιστορικές πραγματικότητες, ούτε και με τις αξίες του 21ου αιώνα».

Μεταξύ άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι «η ελληνική ηγεσία η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει να θυμάται τις εκθέσεις της Ερευνητικής Επιτροπής των χωρών της Συμμαχίας και τις πραγματικότητες που καταγράφονται στο άρθρο για τα εγκλήματα πολέμου της Συνθήκης της Λοζάνης».

Επιπρόσθετα κάνει αναφορά για πολιτικούς και ριζοσπαστικούς κύκλους που διαβάζουν την ιστορία ανάποδα και καταλήγει: «Η Ελλάδα η οποία επιμένει να είναι αδιάφορη στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις δια του διαλόγου, πρέπει όπως και στο παρελθόν να λάβει την χείρα φιλίας που τείνουμε και να διαβάσει σωστά τις παγκόσμιες αλλαγές».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy σχολιάζοντας το κάψιμο τουρκικής σημαίας χθες στην Αθήνα έγραψε στο twitter:

«Όταν ο στρατός μας πήρε πίσω τη Σμύρνη δεν πάτησε την ελληνική σημαία που ήταν στρωμένη μπροστά του λέγοντας ότι “είναι η τιμή ενός έθνους”. Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια. Οι ρατσιστές ακόμη δεν έχουν πάρει το απαραίτητο μάθημά τους. Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στην ένδοξη σημαία μας».

Το κάψιμο της Τουρκικής σημαίας στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα καταδικάστηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση όπου αναφέρει: «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας.

Ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού»./ibna