Βουλγαρία: Συζητείται στην επιτροπή προϋπολογισμού η μείωση του ΦΠΑ

Βουλγαρία: Συζητείται στην επιτροπή προϋπολογισμού η μείωση του ΦΠΑ

Οι βουλευτές του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν προτάσεις για διαφοροποιημένο συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες κατά τη συνεδρία της Τετάρτης, με συνολικά να υπάρχουν προς συζήτηση έξι νομοσχέδια.

Οι συνασπισμός GERB και Ενωμένοι Πατριώτες συμφωνούν στην ιδέα για τη μείωση του ΦΠΑ από 20% σε 9% για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εστιατορίων, ως μέτρο κατά των αρνητικών οικονομικών συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η πρότασή τους έχει ήδη συνταχθεί ως νομοσχέδιο, παρά τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Vladislav Goranov.

Η πρόεδρος της Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό, Menda Stoyanova, η οποία είναι γνωστό ότι αντιτίθεται σθεναρά στο μέτρο, επίσης δεν υπέγραψε το νομοσχέδιο.

Τα κείμενα προβλέπουν επίσης μείωση του φόρου στα βιβλία, τα σχολικά εγχειρίδια καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Οι εκπρόσωποι των Ενωμένων Πατριωτών υπέγραψαν τρεις διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες επικαλύπτονται σχεδόν, με ορισμένες να περιλαμβάνουν τους χώρους ψυχαγωγίας, ενώ άλλες όχι.

Προτάσεις όμως έχουν καταθέσει και τα υπόλοιπα κόμματα. Το MRF επιμένει στη μείωση του ΦΠΑ στα παιδικά είδη για παιδιά έως 3 ετών και, σύμφωνα με αυτά, το μέτρο αυτό θα συμβάλει στην υπέρβαση των αρνητικών δημογραφικών στατιστικών.

Οι βουλευτές από το Volia θέλουν να μειώσουν τον φόρο στα γυμναστήρια και τις  άλλες αθλητικές υπηρεσίες.

Αν και η πρότασή τους απορρίφθηκε πριν από λίγες μόνο ημέρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας (BSP) υπέβαλε επίσης το δικό του νομοσχέδιο, το οποίο ζητά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα./ibna