Σερβία: Δεν θέλουμε να κάνουμε στο Μαυροβούνιο ότι έκαναν σ εμάς, δήλωσε ο Vučič

Σερβία: Δεν θέλουμε να κάνουμε στο Μαυροβούνιο ότι έκαναν σ εμάς, δήλωσε ο Vučič

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Vučič, δήλωσε σήμερα ότι είχε συνομιλία με τον Πατριάρχη της Σερβίας, κ. Ειρηναίο, για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο, αλλά και στην περιοχή.

«Μιλήσαμε για τις σχέσεις μεταξύ της πολιτείας της Σερβίας και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με σεβασμό ο ένας για τον άλλο, κατανοώντας τις ανάγκες του άλλου και έχοντας ένα καλό διάλογο για όλα τα σημαντικά και βασικά θέματα για τον λαό μας», δήλωσε ο Πρόεδρος Vučič.

Ο Σέρβος Πρόεδρος επεσήμανε ότι το κράτος κατανοεί πλήρως τη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο θέμα των γεγονότων στο Μαυροβούνιο, αλλά ότι πρέπει να είναι κάπως πιο προσεκτική, διότι, όπως είπε, καθώς δεν θέλουμε να κάνουμε στο Μαυροβούνιο ό, τι μας έκαναν.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι οι πιο κοντινές χώρες, αλλά πρέπει να καταλάβουν πόσο επώδυνο είναι αυτό για εμάς. Εμείς οι Σέρβοι θέλουμε μόνο ένα πράγμα, να είναι ο εαυτός τους από μόνοι τους. Κράτησαν την ταυτότητά τους εκεί για αιώνες. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε, σεβόμενοι το κράτος του Μαυροβουνίου, το κράτος και την ανεξαρτησία του», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι ορισμένοι στην ηγεσία του Μαυροβουνίου, όταν απευθύνονται στο ξένο κοινό με καταγγελίες ότι η Σερβία παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις, ξεχνούν ότι οι ίδιοι παρενέβησαν με τον πιο βάναυσο τρόπο, όχι μόνο στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας, αλλά κατέστρεψαν την εδαφική της ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζοντας το Κοσσυφοπέδιο.

«Για εμάς, το γεγονός ότι η πολιτική παρεμβαίνει στην εκκλησιαστική οργάνωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εμείς δεν το κάνουμε αυτό, νομίζω ότι αυτό δεν είναι σωστό ούτε για το Μαυροβούνιο», δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić.

Ο Πρόεδρος Vučić είπε ότι η Σερβία έχει λάβει απόφαση να βοηθήσει όλες τις σερβικές οργανώσεις στο Μαυροβούνιο, τόσο τις επιστημονικές όσο και τις πολιτιστικές.

«Βοηθάμε περισσότερο από ποτέ και είμαι πολύ χαρούμενος που η βοήθειά μας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα του λαού μας, δημοκρατικά, χωρίς βία, και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να είμαστε με τον δικό μας, τον σερβικό λαό στο Μαυροβούνιο», κατέληξε ο Πρόεδρος Vučić./ibna