Κοσσυφοπέδιο: Για παρέμβαση στο έργο του έκανε λόγο το Συνταγματικό Δικαστήριο

Κοσσυφοπέδιο: Για παρέμβαση στο έργο του έκανε λόγο το Συνταγματικό Δικαστήριο

Για παρέμβαση στο έργο του έκανε λόγο το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου, από τον Πρόεδρο της χώρας και τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, αντιδρώντας στα παράπονα που εξέφρασαν ο Hashim Thaci και ο Albin Kurti.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε ότι ο πρόεδρος Thaci και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Kurti «προσπαθούν να επηρεάσουν και να προκαταλάβουν» στη λήψη των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου όταν ασχολείται με το διάταγμα του Προέδρου για τη διαμόρφωση νέας κυβέρνησης. «Το Συνταγματικό Δικαστήριο καταδικάζει έντονα την παρέμβαση στο ανεξάρτητο έργο του θεσμικού οργάνου, καθώς και τις προσπάθειες πολιτικών και θεσμικών παραγόντων να εμπλέξουν το Συνταγματικό Δικαστήριο σε καθημερινές πολιτικές συζητήσεις», ανέφερε το Δικαστήριο σε δελτίο τύπου.

Η αντίδραση έρχεται αφού ο πρόεδρος της χώρας Thaci και ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Kurti έχουν ανταλλάξει κατηγορίες που ισχυρίζονται ότι επηρεάζουν το Δικαστήριο. Το κίνημα Vetevendosje όπου επικεφαλής είναι ο Kurti ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ερμηνεύσει εάν το διάταγμα του Προέδρου να διορίσει τον Adlullah Hoti του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου (LDK) για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Συντάγματος. Το κίνημα Vetevendosje από τη μεριά του δηλώνει ότι η κίνηση του Thaci είναι αντισυνταγματική.

Ο Thaci αποφάσισε να δώσει εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την ψήφιση της πρότασης μομφής κατά της Κυβέρνησης Kurti από το Κοινοβούλιο στις 25 Μαρτίου 2020 μετά από μόλις 50 ημέρες στην διακυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, το κίνημα Vetevendosje αμφισβήτησε το διάταγμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο που επέβαλε προσωρινά μέτρα έως τις 29 Μαΐου όπου αναμένεται και η  τελική απόφαση./ibna