Αλβανία: Θα ξαναχτιστεί όπως ήταν κι όπου ήταν το Εθνικό Θέατρο δεσμεύτηκε ο Basha

Αλβανία: Θα ξαναχτιστεί όπως ήταν κι όπου ήταν το Εθνικό Θέατρο δεσμεύτηκε ο Basha

Διπλό έγκλημα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Lulzim Basha την κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου των Τιράνων σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Οι φωνές από όλη την Ευρώπη ενώθηκαν για να καταδικάσουν πλήρως το έγκλημα που έλαβε χώρα την Κυριακή το πρωί», δήλωσε ο Basha προσθέτοντας ότι το «έγκλημα» αποτελείται από δύο μέρη καθώς αποτελείται από το υλικό μέρος, δηλαδή την καταστροφή ενός κτηρίου, με τις πολύτιμες ιστορικές και πολιτιστικές αξίες για την Αλβανία. Επίσης η Europe Nostra όπως επεσήμανε ο Basha το κατέταξε ανάμεσα στα 7 μνημεία που πρέπει να προστατευθούν στην Ευρώπη ξεκινώντας την παροχή χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του, κι αυτό είναι ουσιαστικό μέρος του εγκλήματος.

«Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά, ότι το θέατρο θα ξαναχτιστεί όπως ήταν και εκεί πού ήταν. Και όσοι συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα, στο υλικό μέρος αυτού του εγκλήματος, από τον πρώτο έως τον τελευταίο θα αντιμετωπίσουν τη  δικαιοσύνη. Αυτή είναι μια δέσμευση που υπέγραψα με την «Συμμαχία για το Θέατρο» τον Ιούλιο του περασμένου έτους και την οποία σκοπεύω να τηρήσω πλήρως, εξ ονόματος του Δημοκρατικού Κόμματος και της ενωμένης αντιπολίτευσης, και αυτό είναι κάτι που θα κάνουμε πραγματικότητα», είπε ο Basha./ibna