Altun: Η στρατηγική της Τουρκικής Κυβέρνησης γύρισε την παλίρροια του COVID-19

Altun: Η στρατηγική της Τουρκικής Κυβέρνησης γύρισε την παλίρροια του COVID-19

Με άρθρο του στην «The Washington Times» ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, Fahrettin Altun, αναλύει την πολιτική της Τουρκίας στην επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 και εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την επιτυχία. Επιπροσθέτως ο Τούρκος Αξιωματούχος καταρρίπτει με επιχειρήματα την κριτική που ασκείται στον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan για «κακή διαχείριση» της κρίσης.

Οι προσπάθειες μας γυρίζουν την παλίρροια, σημειώνει ο Altun, προσθέτοντας ότι η καθημερινή αύξηση  των νέων κρουσμάτων υποχώρησε πρόσφατα με τον βραδύτερο ρυθμό από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στις αρχές Μαρτίου και οι εξαγωγές από τα νοσοκομεία υπερβαίνουν κατά πολύ τα νέα κρούσματα.

Στη συνέχεια αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν σ αυτή την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που έχει κάνει η τουρκική κυβέρνηση στον υγειονομικό τομέα, έκανε την περίθαλψη πιο προσιτή σε περισσότερους ανθρώπους, σημειώνει ο Altun, προσθέτοντας ότι η επένδυση σε εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας, στην κατασκευή νοσοκομείων πριν από την επιδημία στα πιο πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

«Στην πραγματικότητα, είμαστε μία από τις λίγες χώρες στην περιοχή μας που προσφέρουμε καθολική υγειονομική περίθαλψη αφού περάσαμε σημαντικό χρόνο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος από το 2003» έγραψε ο Altun.

«Όπως σημείωσε το New England Journal of Medicine, ξεκινήσαμε μια «φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας για να ξεπεράσουμε τις μεγάλες ανισότητες στα αποτελέσματα της υγείας και για την προστασία όλων των πολιτών από οικονομικούς κινδύνους. Μέσα σε 10 χρόνια, είχε επιτύχει καθολική κάλυψη της υγείας και αξιοσημείωτες βελτιώσεις στα αποτελέσματα και την ποιότητα», ανέφερε ο Διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου.

Επίσης σύμφωνα με τον Τούρκο Αξιωματούχο, η χώρα κατατάσσεται μεταξύ των πέντε πρώτων κρατών σε ποσοστό τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ παρέχεται δωρεάν καθολική υγειονομική περίθαλψη κάτι που βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως σημείωσε ο Altun, η Τουρκία δεν κάνει διακρίσεις έναντι των ανθρώπων με βάση τη χώρα καταγωγής τους, ενώ τους προστατεύει από την ασθένεια. «Επιστρέψαμε πολλούς Σύριους πρόσφυγες που περίμεναν στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ξέσπασμα ανάμεσά τους. Λάβαμε προφυλάξεις στα στρατόπεδα προσφύγων και μεταξύ των εκτοπισμένων στη βόρεια Συρία» συμπλήρωσε ο Altun.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σημείωσε ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους πολίτες που διέτρεχαν μεγαλύτερο, ενώ εφαρμόστηκε περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών ηλικίας 65 ετών και άνω για την ασφάλειά τους διασφαλίζοντας ότι όλες οι ανάγκες τους καλύπτονταν από τις τοπικές αρχές. «Δεν ξεχάσαμε τους μικρούς και μεγάλους μας» πρόσθεσε ο Altun, κάνοντας ακόμα αναφορά και για τα αδέσποτα ζώα που έτυχαν κι αυτά φροντίδας. «Όλα αυτά καθοδηγήθηκαν υπό τις σαφείς οδηγίες του Προέδρου μας Erdogan και τη συνεχή έμφαση σε μια ανθρωποκεντρική και ανθρώπινη προσέγγιση στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης» επεσήμανε ο Διευθυντής επικοινωνίας.

Αναφερόμενος στη στήριξη των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, ο Altun δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτό, αναβλήθηκαν οι πληρωμές των χρεών, μειώθηκαν οι φόροι και δόθηκε η δυνατότητα για δανεισμό στις επιχειρήσεις με σταθερό επιτόκιο 36 μηνών. Επιπροσθέτως δόθηκε ενίσχυση σε οικογένειες που είχαν ανάγκη, ενώ το πακέτο στήριξης των 100 δισ. λιρών (14,7 δισ. δολάρια) για τις επιχειρήσεις θα ενισχυθεί από το κρατικό ταμείο που θα αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όσο αναφορά τα μέτρα που πάρθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ο Altun αναφέρθηκε στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, την παύση όλων των διεθνών πτήσεων, των περιορισμό των εσωτερικών ταξιδιών, το κλείσιμο των σχολείων, των μπαρ, των καφέ και την απαγόρευση των μαζικών προσευχών, ενώ περιορίστηκε καθολικά η κυκλοφορία τα σαββατοκύριακα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Συνεχίζοντας ο Fahrettin Altun αναφέρθηκε και στην υγειονομική βοήθεια που προσέφερε η Τουρκία σε πολλές χώρες. «Παρά την καταπολέμηση του κορωνοϊού με περιορισμένους πόρους, αναγνωρίσαμε επίσης ότι πρέπει να είναι μια συλλογική προσπάθεια και καμία χώρα δεν πρέπει να μείνει μόνη της σε αυτόν τον αγώνα. Η Τουρκία έστειλε ιατρικές προμήθειες σε πολλές χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία, Ιράν, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία, μεταξύ πολλών άλλων» σημείωσε.

Καταλήγοντας ο Διευθυντής επικοινωνίας επεσήμανε ότι η ανταπόκριση της Τουρκίας στην πανδημία και η ικανότητα της να την διαχειριστεί με τον σωστό τρόπο είχε μεγάλη σημασία, καθώς η Τουρκία είναι σημείο διέλευσης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, συνορεύει με το Ιράν που πλήττεται από τον κορωνοϊό, ενώ η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο./ibna