Ελλάδα: Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τα σχέδια για επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας

Ελλάδα: Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τα σχέδια για επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα σχέδια της κυβέρνησής του για επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού, το σχέδιο της κυβέρνησης θα παράσχει κίνητρα στους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα κατά την περίοδο των διακοπών και υποστήριξη σε επαγγελματίες του κλάδου εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους πολίτες για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να στείλει ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει διαχειριστεί καλά την υγειονομική κρίση και ανοίγει σταδιακά την οικονομία της για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης τουριστικής βιομηχανίας.

Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να μειωθούν δραματικά φέτος, ωστόσο η Αθήνα ετοιμάζεται για μεγαλύτερο μερίδιο από μια «μικρότερη» αγορά. Περίπου 7-8 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να φτάσουν φέτος, σε σύγκριση με 34 εκατομμύρια το 2019.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας σε ταξιδιώτες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το Ισραήλ, έως την 1η Ιουλίου το αργότερο και πιθανώς στις 15 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στους ευρωπαίους τουρίστες που μπορεί να επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι με βάση την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας της χώρας.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο BBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε ότι η Ελλάδα έχει προσφερθεί να παραιτηθεί από την καραντίνα 14 ημερών για τον κορωνοϊό για τους Βρετανούς τουρίστες. Ο υπουργός είπε ότι θα παραιτηθεί από την απαίτησή του για τους επισκέπτες, εάν το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να ανακοινώσει ευρύτερη υποστήριξη για την οικονομία με τη μορφή «στοχευμένων μέτρων» που θα εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση φόρου προστιθέμενης αξίας στις υπηρεσίες μεταφοράς και τροφοδοσίας, επιδοτήσεις για εργαζόμενους με μειωμένη εργασία, αποζημίωση για ιδιοκτήτες ακινήτων που μείωσαν τα ενοίκια, υποστήριξη για δανειολήπτες, καθώς και μείωση της φορολογικής προκαταβολής για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα./ibna