Κοσσυφοπέδιο: Να γίνει η σεβαστή η απόφαση του Σ.Δ για τη Μονή Decani ζητούν οι Πρεσβείες ΗΠΑ και Η.Β

Κοσσυφοπέδιο: Να γίνει η σεβαστή η απόφαση του Σ.Δ για τη Μονή Decani ζητούν οι Πρεσβείες ΗΠΑ και Η.Β

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο και η Πρεσβεία της Βρετανίας στην Πρίστινα ζήτησαν από τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου να σεβαστούν και να εφαρμόσουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που επιβεβαιώνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς  πέριξ της Μονής Decani.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Αμερικανικός Πρέσβης στην Πρίστινα Phillip Kosnett αναφέρει ότι η Κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εδώ και τρία χρόνια απέτυχε να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση της Μονής Decani.

«Τρία χρόνια αδυναμίας της κυβέρνησης να επιβάλει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την υπόθεση της γης Decani είναι ένα πλήγμα για ίση δικαιοσύνη. Μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης – ή οποιοσδήποτε δυνητικός ξένος επενδυτής – να βασιστεί στα δικαστήρια του Κοσσυφοπεδίου όταν η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να αγνοήσει την εξουσία των δικαστηρίων; ” γράφει ο Πρέσβης των  ΗΠΑ.

Επίσης, η Βρετανική Πρεσβεία στο Κοσσυφοπέδιο αντέδρασε επ’ ευκαιρία της επετείου της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Μάιο του 2016, όπου επιβεβαιώθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Decani και της γύρω γης. «Καλούμε ξανά τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσουν αυτήν την απόφαση. Το κράτος δικαίου πρέπει να εφαρμόζεται από όλους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους », δήλωσε η Βρετανική Πρεσβεία σε στο Twitter.

Ο Σύνδεσμος Ιστορικών του Decan, μια οργάνωση που συγκεντρώνει τοπικούς ιστορικούς αντέδρασε λέγοντας ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη διαφωνία μεταξύ της Ορθόδοξης Μονής Decani και του Δήμου Decan είναι λανθασμένη. Ισχυρίζονται ότι τα 26 εκτάρια γης που περιβάλλουν το Μοναστήρι ανήκουν στο Δήμο Decan και οι τοπικές εταιρείες καθώς και η Μονή δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα να διεκδικήσουν την κυριότητα αυτών των εκτάσεων.

Μετά από χρόνια νομικής διαμάχης για ένα κομμάτι γης που δωρίστηκε στη Μονή Decani το 1997, το Συνταγματικό Δικαστήριο στις 20 Μαΐου 2016 επιβεβαίωσε το δικαίωμα της μονής στα 24 εκτάρια, η οποία πυροδότησε διαμαρτυρίες ντόπιων Αλβανών. Τα 24 εκτάρια γης έχουν διεκδικηθεί από τις δύο εταιρείες κοινωνικής ιδιοκτησίας τις Apiko και Iliria από το 2000.

Η γη που έγινε δωρεά από τη σερβική κυβέρνηση στο Μοναστήρι το 1997, μια δωρεά που οι εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι ήταν παράνομη επειδή οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου καταπιέζονταν τότε από τη σερβική κυβέρνηση. Η Μονή Decani είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο./ibna