Β-Ε: Οι Αρχές αναμένουν αύξηση της πίεσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα σύνορα

Β-Ε: Οι Αρχές αναμένουν αύξηση της πίεσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα σύνορα

Ο Υπουργός Ασφάλειας της Β-Ε, Fahrudin Radončić, δήλωσε ότι η Β-Ε ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα.

«Υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς, και θα κινηθούν μέσω της Β-Ε προς την Κροατία. Ξέρετε ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αυτό που υποστηρίζω είναι μια πολύ ενεργητική προσέγγιση, η οποία θα τους αποθαρρύνει, θα τους σταματά και θα τους εκτοπίζει νόμιμα. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να σιωπήσουμε, ότι πρέπει να φτιάξουμε νέα στρατόπεδα», δήλωσε ο Radončić σε δημοσιογράφους στο Σεράγεβο.

Δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη περίπου 3.000 παράνομοι μετανάστες στη Β-Ε, προσθέτοντας ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η πολιτική εργασία πρέπει να αποθαρρύνουν την άφιξή τους στη Β-Ε.

«Η Β-Ε πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη κυριαρχικά και χωρίς φόβο, και να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί παράνομους μετανάστες. Πρώτον, επειδή δεν γνωρίζουμε την ταυτότητά τους. Δεύτερον, δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτό το βάρος οικονομικά», τόνισε ο Radončić και υπογράμμισε ότι δεν θα συμφωνούσε να ανοίξει τα σύνορα για τους παράνομους μετανάστες με τίμημα να απωλέσει τη θέση του Υπουργού Ασφαλείας, διότι, όπως είπε, ξέρει τι θα σημαίνει αυτό για τη Β-Ε σε πέντε ή δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί είναι η περιφερειακή συνεργασία, αλλά και οι Βρυξέλλες.

«Οι μετανάστες δεν μπορούν να εισέλθουν και να εγκαταλείψουν τα ελληνικά σύνορα χωρίς η ΕΕ να μας διδάξει μαθήματα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Οι μετανάστες αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Δεν θα επιτρέψουμε στη Β-Ε να είναι πλατφόρμα για τους μετανάστες, όπου ορισμένες χώρες, μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων, θα επιλέξουν το καλύτερο δυναμικό και το χειρότερο μέρος του πληθυσμού θα αφεθεί στη Β-Ε για να το διαχειριστεί. Οι μετανάστες μένουν για χρόνια, όχι ένα ή δύο μήνες. Πρόκειται για μια τεράστια απειλή για την ασφάλεια όχι μόνο της Β-Ε, αλλά και της ΕΕ», κατέληξε ο Radončić και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει την κατασκευή νέου στρατοπέδου για 3.000 άτομα στο Σεράγεβο.

Ο συνοριακός διευθυντής της αστυνομίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Zoran Galic, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το απόγευμα ότι μετά την άρση ορισμένων από τους περιορισμούς της πανδημίας του COVID-19, η πίεση των μεταναστών κατά μήκος των συνόρων της Β-Σερβίας είχε αυξηθεί.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η αστυνομία στην περιοχή της βορειοανατολικής πόλης Zvornik απέτρεψε 91 παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στη Βοσνία από τη Σερβία.

Ακόμη, εμπόδισαν το λαθρεμπόριο παράνομων μεταναστών από τη Σερβία στη Βοσνία στο δρόμο τους προς τη Δυτική Ευρώπη. /ibna