Μαυροβούνιο: Σύστημα συλλογής λυμάτων της Ποντγκόριτσα – το έργο του αιώνα

Μαυροβούνιο: Σύστημα συλλογής λυμάτων της Ποντγκόριτσα – το έργο του αιώνα

Ξεκίνησε η έναρξη της κατασκευής του πρώτου συστατικού του συστήματος συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα, που βαφτίστηκε έργο του αιώνα όσον αφορά την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου. Το έργο αποτελείται από τέσσερα μέρη – έναν κύριο συλλέκτη μήκους άνω των 5 χιλιομέτρων, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε σήμερα, ένα δίκτυο αποχέτευσης μήκους 20 χιλιομέτρων, του οποίου η κατασκευή ξεκινά από αύριο, μια νέα γέφυρα στον ποταμό Morača που θα κατασκευαστεί τους προσεχείς δύο μήνες και το ίδιο το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων, του οποίου η κατασκευή έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, σύμφωνα με ανακοινώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όλο το έργο αξίζει 50 εκατομμύρια ευρώ, με 10 εκατομμύρια ευρώ δωρεά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαυροβούνιο Aivo Orav παρακολούθησε την τελετή έναρξης των εργασιών, την οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό βήμα προόδου για το Μαυροβούνιο στην προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και το πιο σημαντικό είναι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες της Ποντγκόριτσα», δήλωσε ο Orav και πρόσθεσε: «Περίπου το 75% της ρύπανσης των υδάτων προκαλείται από τα οικιακά λύματα, γι ‘αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να επενδύσουμε στη σωστή συλλογή και επεξεργασία λυμάτων, τόσο για την προστασία της υγείας των πολιτών όσο και για τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Αυτό το έργο αποτελεί ένδειξη συγκεκριμένης και συνεχούς υποστήριξης προς το Μαυροβούνιο στο δρόμο του για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το έργο υποστηρίζεται επίσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ, την KFW Bank και την τοπική αρχές και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας που αποσκοπεί να ωφελήσει τους πολίτες του Μαυροβουνίου. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην υλοποίηση αυτού του έργου», κατέληξε ο Orav.

Ο δήμαρχος της Ποντγκόριτσα Ivan Vuković επεσήμανε ότι πρόκειται για έργο του αιώνα όσον αφορά την πρωτεύουσα, καθώς ανοίγει το δρόμο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ποντγκόριτσα και διασφαλίζει τη μόνιμη προστασία του ποταμού Morača, των υπόγειων υδάτων και της παροχής νερού πηγές στη λεκάνη της λίμνης Skadar. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο μηχανικό έργο που πληροί τα πιο πρόσφατα περιβαλλοντικά πρότυπα.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός ότι οι εταίροι μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αναγνωρίσει τη σημασία αυτού του έργου και έχουν χορηγήσει επιχορήγηση άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την εφαρμογή του στο πλαίσιο της ομπρέλας επενδυτικού πλαισίου των Δυτικών Βαλκανίων. Εκτός από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε επίσης ευγνώμονες στην KFW Bank για δωρεά 285.000 ευρώ για τη διεξαγωγή δύο μελετών που αποτελούν σημαντικό μέρος της αποτύπωσης του έργου για την κατασκευή αυτού του συστήματος», δήλωσε ο Βούκοβιτς.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υποστήριξε επίσης το έργο του αιώνα.

«Η πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα αναπτύσσει συνεχώς ένα πιο υγιές και καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης και η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτήν την εξέλιξη με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Duško Marković./ibna