Βουλγαρία: Συνάντηση με Μητσοτάκη και Vucic την 1η Ιουνίου ανακοίνωσε ο Borissov

Βουλγαρία: Συνάντηση με Μητσοτάκη και Vucic την 1η Ιουνίου ανακοίνωσε ο Borissov

Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα ότι από την 1η Ιουνίου, θα λειτουργούμε ελεύθερα χωρίς καραντίνα για την επιχειρηματικότητα,  τις οικογενειακές σχέσεις, για ανθρωπιστικούς λόγους και για τις μεταφορές. Το ίδιο και με τους Σέρβους, από την 1η Ιουνίου.  Με το κοινοβούλιο της Ρουμανίας, επειδή παραιτήθηκε, ελπίζουμε ότι θα λάβουμε μια κοινή απόφαση σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει μέχρι τώρα, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργικού Συμβουλίουo  Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borissov προσθέτοντας ότι η μετακίνηση από τα σύνορα θα πραγματοποιείται με  ειδικές δηλώσεις.

Οι δηλώσεις θα είναι γενικές, όσο το δυνατόν πιο απλές, θα συμπληρώνεται το ονοματεπώνυμο και «Δεν έχω συμπτώματα» και «Γνωρίζω την κατάσταση της επιδημίας», «θα ταξιδέψω με δική μου ευθύνη» κ.λπ., καθώς επίσης θα αναγράφεται και ο αριθμός ενός τηλεφώνου επικοινωνίας, συνέχισε ο Borissov.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, βρίσκονταν εκεί μαζί τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Σε υπουργικό επίπεδο, θα ξεκινήσει η εναρμόνιση των διμερών κριτηρίων κυκλοφορίας. Το έγγραφο που θα συμπληρώνεται στα σύνορα είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που υποβάλλονταν στα σημεία ελέγχου των περιφερειακών πόλεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όλοι έδωσαν συγχαρητήρια στη Βουλγαρία για τον πολύ καλό τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας στην περιοχή, επομένως είμαστε ηγέτες στα πρώτα άμεσα βήματα, για τους ανθρώπους και τα έσοδα του προϋπολογισμού, αλλά με αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, απολύμανση και μαθαίνοντας να ζούμε με τη σκέψη ότι ο ιός είναι εδώ, σημείωσε ο Borissov.

Οι προειδοποιήσεις που μας έρχονται από τα υγειονομικά ιδρύματα είναι αρκετά σοβαρές. Προς το παρόν, μπορούμε να ανοίξουμε τη λειτουργία περισσότερων συστημάτων με μετρήσιμο κίνδυνο, προκειμένου να εγγυηθούμε τους μισθούς των ανθρώπων και τα έσοδα του προϋπολογισμού, πρόσθεσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί έχει ήδη αποφασιστεί να ανοίξουν υπό την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, οπότε μπορούμε να σκεφτούμε το άνοιγμα των εστιατορίων πρώτα. Επειδή από τις 15 Ιουνίου, οι Έλληνες ανοίγουν τα εστιατόρια για αλλοδαπούς, έτσι στη σφαίρα αυτών των τεσσάρων χωρών τα πάντα είναι λίγο πολύ τα ίδια.

Την 1η Ιουνίου, έχω συνάντηση με τον Πρόεδρο Vucic για να δει πώς κατασκευάζεται ο Balkan Stream και με τον συνάδελφό μου Μητσοτάκη για να του δείξω πώς να κατασκευάζεται ο διασυνδετήριος αγωγός με την Ελλάδα, τον αυτοκινητόδρομο Struma και όλα τα έργα που έχουν συνεχίστηκαν παρά την κρίση, κατέληξε ο Boyko Borissov./ibna