Κροατία: Ο Plenković είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Pompeo

Κροατία: Ο Plenković είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Pompeo

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo πραγματοποίησαν τη Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία για τον αγώνα ενάντια στην πανδημία COVID-19 και για τη διμερή συνεργασία Κροατίας-ΗΠΑ, δήλωσε η Κροατική κυβέρνηση τη Δευτέρα το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις και τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού.

Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη ενός εμβολίου και φαρμάκων για τον COVID-19.

Ο Plenković εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Pompeo για μεγάλο αριθμό θυμάτων Από τον κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί θα ανακάμψουν σύντομα.

Ο Pompeo από τη μεριά του συνεχάρη τον Plenković για την Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ που πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης στις αρχές Μαΐου.

Αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο Κροατικός λαός στη χώρα αυτή στηρίζει την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα.

Τόνισε δε ότι η Κροατία υποστήριξε όλες τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες που περιλαμβάνουν την ισότητα και των τριών εθνοτήτων.

Το Πρόγραμμα Απαλλαγής από τις Θεωρήσεις για τους Κροάτες και η σύναψη συμφωνίας ΗΠΑ-Κροατίας σχετικά με την αποφυγή της διπλής φορολογίας συζητήθηκαν επίσης στην επικοινωνία Plenković-Pompeo.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έγραψε στο λογαριασμό του ότι «ήταν ευχαριστημένος που συνεργάστηκε με έναν τόσο στενό σύμμαχο στο COVID-19 και την αμυντική συνεργασία. Η Κροατία έκανε εξαιρετική δουλειά με την Προεδρία της ΕΕ σε μια δύσκολη περίοδο. Μαζί, θα ξεπεράσουμε τις κοινές μας προκλήσεις».

«Ο γραμματέας Michael R. Pompeo μίλησε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković. Ο γραμματέας Pompeo και ο πρωθυπουργός Plenković συζήτησαν τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην καταπολέμηση του COVID-19 και τρόπους ενίσχυσης της στενής διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας. Ο Γραμματέας συγχαίρει την Κροατία για την αποτελεσματική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευπρόσδεκτης επικέντρωσής της στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», αναφέρει σε δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Morgan Ortagus./ibna