Η Σλοβενία ​​αφήνει πίσω της την πανδημία βάσει επιδημιολογικών δεικτών, δήλωσε ο υπουργός Logar

Η Σλοβενία ​​αφήνει πίσω της την πανδημία βάσει επιδημιολογικών δεικτών, δήλωσε ο υπουργός Logar

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων – Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης Ένωση που συνορεύει με την περιοχή – Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ρουμανίας και Σλοβενίας. Συμμετείχαν επίσης Ύπατοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια και του Υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον ρόλο των Υπουργείων Εξωτερικών και τρόπους επιτυχούς συνεργασίας που απαιτούνται στις επόμενες φάσεις της καταπολέμησης του COVID-19. Σε αυτές τις φάσεις, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σλοβενίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

Ο Logar παρουσίασε στους συμμετέχοντες τα επιτυχή μέτρα για την καταστολή της επιδημίας COVID-19 στη Σλοβενία ​​και τους ενημέρωσε ότι η Σλοβενία ​​είχε δηλώσει το τέλος της επιδημίας COVID-19 βάσει επιδημιολογικών δεικτών που δείχνουν ότι ο ιός είχε μειωθεί. Είπε ότι γενικά και ειδικά μέτρα για την καταστολή της επιδημίας εξακολουθούν να ισχύουν στη Σλοβενία.

Ανέφερε επίσης ότι η Σλοβενία ​​τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της περιφερειακής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια και τη στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ. Ο Logar τόνισε επίσης τη συνοχή όσον αφορά την απελευθέρωση μέτρων και την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι υπουργοί τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι το κλειδί για τη διαχείριση της κρίσης που προκλήθηκε από την εμφάνιση της πανδημίας CODIV-19. Σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν την τρέχουσα και τη μελλοντική συνεργασία σχετικά με πιθανούς τρόπους μετριασμού των επιπτώσεων της πανδημίας και τη διαχείριση των διασυνοριακών ταξιδιών και μεταφορών, καθώς και την αμοιβαία οικονομική υποστήριξη.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η βελτιωμένη συνδεσιμότητα και η πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ παραμένουν καθοριστικής σημασίας για την ισχυρότερη οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει έναν κοινό ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για τη δημοσίευση μέτρων COVID-19. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ενισχυμένη συνεργασία στους πιο ευάλωτους τομείς. Στον τομέα της υγείας, η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ επιδημιολόγων και εργαζομένων στη δημόσια υγεία έχει προγραμματιστεί για τον έλεγχο της πανδημίας και την πρόληψη της επανεμφάνισής της.

Στον τομέα των μεταφορών, ήσσονος σημασίας είναι οι καθιερωμένες “πράσινες γραμμές” ή πράσινοι διάδρομοι, για τους οποίους οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ιδιαίτερα ευγνώμονες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Το άνοιγμα των συνόρων για τους ταξιδιώτες θα είναι μια σταδιακή διαδικασία και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα. Στον τομέα του τουρισμού, θα χρειαστεί περιφερειακός συντονισμός για την έναρξη τουριστικών δραστηριοτήτων και τη διασυνοριακή κυκλοφορία.

Με την ευκαιρία αυτή, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων και ταυτόχρονα εξέφρασαν την ενθάρρυνσή τους στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Μάρτιο του 2020./ibna