Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια στα Τίρανα σε διαδήλωση για τη σωτηρία του Εθνικού Θεάτρου

Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια στα Τίρανα σε διαδήλωση για τη σωτηρία του Εθνικού Θεάτρου

Σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα μπροστά από το Εθνικό Θέατρο των Τιράνων και το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της Κυβέρνησης να κατεδαφίσει το κτήριο του Εθνικού Θεάτρου που έχει κατασκευαστεί το 1930.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν από τη «Συμμαχία για το Θέατρο» το απόγευμα της Δευτέρας ενώ συμμετείχαν και στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης κάτι που προκάλεσε ένταση με τη εμφάνιση του ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος Lulzim Basha, καθώς κάποιοι τον κάλεσαν να φύγει ενώ τον αποκάλεσαν προδότη. Αυτό προκάλεσε μεγαλύτερη ένταση με κάποιους από τους διαμαρτυρόμενους να έρχονται στα χέρια, ενώ οι διοργανωτές καλούσαν τους συγκεντρωμένους να μην προκαλούν.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν επίσης τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Έτσι, δύο γυναίκες πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, μία εκ των οποίων είναι δημοσιογράφος, που ήταν σε υπηρεσία και έλαβε τις πρώτες βοήθειες από τους πολίτες.

Ένας από τους διαδηλωτές έριξε πυροτεχνήματα στο πλήθος, τραυματίζοντας δύο πολίτες. Η κρατική αστυνομία συνέλαβε έναν 49χρονο που ήταν ο δράστης της ρίψης βεγγαλικών στο πλήθος.

Ο πρωθυπουργός Edi Rama σχολιάζοντας τις διαδηλώσει, σημείωσε ότι σήμερα όλοι μπορούν να διαμαρτυρηθούν κι ότι δεν χρειάζεται θάρρος για να πάει κάποιος στην πλατεία. Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι κατηγορίες για βασανιστήρια είναι κατασκευασμένα καθώς κανείς δεν βασανίζεται./ibna