Η Ελλάδα μπαίνει στην επόμενη φάση του σχεδίου επιχειρηματικής στήριξης

Η Ελλάδα μπαίνει στην επόμενη φάση του σχεδίου επιχειρηματικής στήριξης

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας στρέφει την εστίασή του στην τρίτη φάση της οικονομικής στήριξης της προβληματική οικονομίας, στο στάδιο μετά τους περιορισμούς της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έχοντας σταδιακά ανοίξει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας τις τελευταίες εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει μέτρα που προσφέρουν στοχευμένη υποστήριξη σε μια σειρά κρίσιμων τομέων, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής βιομηχανίας.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι κύριος στόχος είναι η διατήρηση των επιπέδων απασχόλησης και μισθών, η ενίσχυση της ρευστότητας και η πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω φορολογικών περικοπών. Επιπροσθέτως αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να σχηματίσει μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων της αγοράς για να συμβουλεύσει την κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η Αθήνα στηρίζει μέρος των σχεδίων οικονομικής βοήθειάς στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μορφή χρηματοδότησης από το πρόγραμμα SURE, μέσω του οποίου αναμένεται να ενισχυθεί η απασχόληση. Από την πλευρά της ρευστότητας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόκειται να χρηματοδοτήσει προγράμματα για επιχειρήσεις που ξεκινούν τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα νέα μέτρα για φοροαπαλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης.

Όσον αφορά το ζήτημα της απασχόλησης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ένας μηχανισμός για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Ο υπουργός είπε ότι το κράτος δημιουργεί αποθεματικά σε μετρητά, έτσι ώστε η οικονομία να μπορεί να υποστηριχθεί τους επόμενους μήνες, σε περίπτωση επανεμφάνισης μολύνσεων από κορωνοϊό. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποφύγουν μεγάλες απολύσεις και πτώχευση, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε σε δημοσιογράφους ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σύντομα θα παρουσιάσει σχέδια για τον τουριστικό τομέα και ειδική υποστήριξη στις επιχειρήσεις φιλοξενίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι το 2020 θα είναι δύσκολο για τον Τουρισμό, καθώς ο κλάδος θα αρχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά από το “μηδέν”

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δέχθηκε πυρά από το κόμμα της αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ, με το υπουργείο Οικονομικών να κατηγορείται ότι δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη στήριξη του κλάδου και να αντισταθμίσει την πτώση των εσόδων τουλάχιστον κατά 25% κάθε χρόνο./ibna