Βόρεια Μακεδονία: Άκαρπες οι προσπάθειες για την ημερομηνία εκλογών

Βόρεια Μακεδονία: Άκαρπες οι προσπάθειες για την ημερομηνία εκλογών

Zaev: Στις 21 Ιουνίου έχουν καθοριστεί οι εκλογές

Άκαρπες απέβησαν οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των πολιτικών κομμάτων και του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski, καθώς δεν συμφώνησαν για την ημερομηνία των εκλογών.

Οι συνομιλίες που διήρκησαν τρεις ώρες δεν στάθηκαν ικανές για συμφωνία καθώς κάθε κόμμα είχε τις δικές του προτιμήσεις για το χρόνο των εκλογών.

Ο ηγέτης της Συμμαχίας για τους Αλβανούς Zijadin Sela εξερχόμενος με το πέρας της συνάντησης, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές ακόμα πως θα γίνουν οι εκλογές, ενώ είναι άγνωστο αν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο. Ο Sela πιστεύει ότι οι εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν στις 26 Ιουλίου, διότι μέχρι τότε θα μπορεί η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα έχει αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί για την εκλογική διαδικασία καθώς θ’ ανοίξουν τα σύνορα και θα είναι δυνατή η συμμετοχή διεθνών παρατηρητών.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν είναι εφικτό να διεξαχθούν εκλογές εντός 22 ημερών από το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η απάντηση του ODIHR για το αν θα μπορούσε να συμμετάσχει με παρατηρητές στην εκλογική διαδικασία είναι θετική αλλά πρέπει να οριστεί η ημερομηνία για να ληφθούν υπόψη τα πρωτόκολλα υγείας και των συνόρων.

Σύμφωνα με τον Sela, δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός σε αυτή τη συνάντηση, επειδή «και τα δύο κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας έχουν οχυρωθεί στις απόψεις τους για την ημερομηνία των εκλογών». Ο Sela κάλεσε όλα τα κόμματα να βρουν μια κοινή γλώσσα γιατί, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει πολιτική συναίνεση για τον καθορισμό μιας ημερομηνίας εκλογής.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις των κομμάτων, το VMRO-DPMNE τάσσεται υπέρ των εκλογών στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ το SDSM είναι υπέρ των εκλογών στα τέλη Ιουνίου. Το DUI δήλωσε επίσης για εκλογές σύντομα. Η Συμμαχία για τους Αλβανούς και οι Εναλλακτικοί δεν είναι υπέρ των εκλογών στις 21 Ιουνίου.

Ο ηγέτης του DUI Ali Ahmeti είπε μετά τη συνάντηση των ηγετών ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι να είναι υπεύθυνοι απέναντι στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Γνωρίζουμε ότι η χώρα είναι χωρίς συνέλευση και έχει τεχνική κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν δέχεται επίθεση από έναν πολύ επικίνδυνο ιό. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η κατάσταση να μην πολιτικοποιηθεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει συναίνεση για μια ημερομηνία για τις εκλογές, αλλά η υγεία των πολιτών είναι πάνω από όλα», δήλωσε ο Ahmeti.

Σύμφωνα με τον Bilal Kasami του κινήματος Besa, εναπόκειται στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο να αποφασίσουν για πόσο διάστημα θα διαρκέσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια να αποφασίσει για την ημερομηνία των εκλογών. Κάλεσε τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσουν τους πολίτες για τις επικείμενες εκλογές, τονίζοντας ότι ήθελε να διεξαχθούν οι εκλογές τον Ιούνιο.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, ζήτησε αρχικά συγγνώμη για το γεγονός ότι αντί για προληπτικά μέτρα, μιλούν για τις εκλογές που θα θέσουν σε κίνδυνο, σύμφωνα με τον ίδιο, την υγεία των πολιτών, ειδικά την ημέρα που υπάρχουν 25 νέα κρούσματα από τον COVID-19. Είπε ότι σήμερα υπέβαλαν εναλλακτικές ημερομηνίες, αλλά γεννήθηκαν πολλά νομικά διλήμματα με το VMRO-DPMNE να ανοίγει το ζήτημα των εκλογικών λιστών της διασποράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ODIHR είπε – πείτε μας την ημερομηνία και θα καθορίσουμε σε ποιο βαθμό θα στείλουμε μια αποστολή. Έτσι ο Mickoski πρότεινε ως ημερομηνίες την 23η, την 30η Αυγούστου και την 13η  Σεπτεμβρίου καθώς σύμφωνα με το VMRO-DPMNE, η πανδημία θα υποχωρήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε τελεσίγραφο από τον Zaev, αλλά δεν το δέχτηκαν και επέμειναν σε αυτές τις τρεις προτάσεις.

«Θεέ μου,» ήταν η αντίδραση του ηγέτη του SDSM Zoran Zaev στη συγγνώμη του Mickoski για τη συνάντηση γιατί, όπως είπε, τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη συνάντηση ήταν ακριβώς μετά από αίτημά του.

«Η ανευθυνότητα, η ανωριμότητα, η γνώμη μόνο του προέδρου του κόμματος, μας οδήγησε να μην έχουμε εκλογική συμφωνία. Δεν έχω δει ποτέ έναν τέτοιο πολιτικό που να φοβάται τόσο πολύ τους πολίτες. Αυτός και το VMRO-DPMNE θέλουν να παρατείνουν την υγειονομική κρίση και να μην τερματίσουν την πολιτική κρίση. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για το νέο κύμα της επιδημίας. Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό», είπε ο Zaev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να διασφαλίσουν τη νέα κανονικότητα των πολιτών το συντομότερο δυνατό.

«Οι εκλογές έχουν καθοριστεί και προγραμματιστεί, να είναι στις 21 Ιουνίου», δήλωσε ο Zaev. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και η οικονομία χρειάζονται σταθερούς θεσμούς./ibna