Κροατία: Η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά τα μέτρα πρέπει να τηρούνται

Κροατία: Η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά τα μέτρα πρέπει να τηρούνται

Ο Rok Čivljak, αναπληρωτής διευθυντής της κλινικής για λοιμώδη νοσήματα «Fran Mihaljević», δήλωσε ότι τα τωρινά δεδομένα γύρω από τον κορωνοϊό στην Κροατία σε όλα τα ιδρύματα που ασχολούνται με  την περίθαλψη ασθενών είναι πολύ καλύτερα από ό,τι πριν από ένα μήνα, ενώ ορισμένα νοσοκομεία έδωσαν εξιτήριο στους τελευταίους ασθενείς τους.

Την Κυριακή το απόγευμα, ο Čivljak φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κροατικής Τηλεόρασης.

«Εμείς στην κλινική για λοιμώδη νοσήματα έχουμε δώδεκα ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για κορωνοϊό, αλλά η δουλειά μας είναι ευκολότερη επειδή εισάγονται λιγότεροι ασθενείς», είπε, προσθέτοντας ότι είναι χαρούμενος που οι θεραπευμένοι γυρνούν στα σπίτια τους και η πίεση μειώνεται, αν και εξακολουθούν να περιθάλπουν τους τελευταίους ασθενείς.

Τόνισε ότι η επιδημία δεν αναμενόταν να είναι αυτού του μεγέθους, ωστόσο ούτε τόσο μεγάλα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, τα οποία είναι αξιομνημόνευτα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ιατρικής.

«Μπορούμε να είμαστε περήφανοι που έχουμε σημειώσει αυτήν την επιτυχία και είμαστε μία από τις χώρες που κατάφεραν να σταματήσουν με τον καλύτερο τρόπο την επιδημία του COVID-19», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτά τα στοιχεία και για όσα οι επαγγελματίες υγείας έχουν καταφέρει μαζί με τους πολίτες».

Η Κροατία επιστρέφει σε κάποιας μορφής ομαλότητα, και ο Čivljak τόνισε ότι δεν φοβάται την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα αυτής της μετάβασης, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και καλούνται να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες που τηρούν τους τελευταίους δύο μήνες.

«Η χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να τα τηρούμε. Θα υπάρξουν λιγότεροι περιορισμοί, κάτι που θα κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», εξήγησε.

Ερωτηθείς κατά πόσο ήταν επικίνδυνο να εισέλθουν στην Κροατία 20.000 άτομα, ο Čivljak ανέφερε ότι δεν ήταν επικίνδυνο αν όλοι ακολουθήσουν τα προστατευτικά μέτρα που προτείνουν οι επιδημιολόγοι.

Τόνισε ότι συμπάσχει με όλους αυτούς που περιόρισαν τις κοινωνικές επαφές τους, κυρίως με ανθρώπους που ζουν σε γηροκομεία. Τώρα τους επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με άλλους, αλλά στη βάση όλων των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.

Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι η φυσική απόσταση, το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας.

Τόνισε ότι η Κροατία δεν μπορεί να κηρύξει το τέλος της επιδημίας όσο υπάρχουν νέα κρούσματα της νόσου και ενώ υπάρχουν άνθρωποι που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά, όπως είπε, η Κροατία βρίσκεται στην τελική ευθεία για το τέλος της επιδημίας. /ibna