Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ για την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια στην ΕΕ

Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ για την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια στην ΕΕ

Κοινή δήλωση υιοθέτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Ισπανίας Arancha González Laya,, της Κροατίας Gordan Grlić-Radman, της Γερμανίας Heiko Maas, της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Ιταλίας Luigi di Maio, της Μάλτας Evarist Bartolo, της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva και της Σλοβενίας Miro Cerar μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Maas.

Η Κοινή Δήλωση:

Εμείς οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας συναντηθήκαμε σήμερα, 18 Μαΐου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουμε μια συντονισμένη προσέγγιση για την αποκατάσταση της αξίας της ΕΕ στην ελευθερία της μετακίνησης και του ταξιδιού στην ΕΕ.

Η ελεύθερη κυκλοφορία και το ταξίδια σε όλη την Ευρώπη αποτελεί θεμελιώδες μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία για όλους τους πολίτες, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή απλώς ιδιωτικούς σκοπούς, βάσει των αρχών της αναλογικότητας και της μη διάκρισης.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ακόμη περισσότερα: την ελευθερία του ταξιδιού με ασφάλεια εντός της ΕΕ!

Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου 2020 στις ανακοινώσεις της για τον τουρισμό και τις μεταφορές το 2020 και μετά, μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, σχετικά με την προοδευτική αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών και συνδεσιμότητα και για την προοδευτική επανέναρξη των τουριστικών υπηρεσιών και για τα πρωτόκολλα υγείας στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Αντιπροσωπεύουν μια σημαντική βάση για συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων με σκοπό την επίτευξη συμφωνητικών κριτηρίων και χρονοδιαγραμμάτων για τα επόμενα βήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήσαμε για τις ακόλουθες αρχές:

– Πιστεύουμε ότι μια προσέγγιση σταδιακών βημάτων, συντονισμένων και συμφωνημένων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια σταδιακή εξομάλυνση των διασυνοριακών ταξιδιών.

– Τη διερεύνηση τρόπων που επιτρέπουν τα ταξίδια, με το κλειδί να είναι η αποφυγή του κινδύνου της αύξησης των λοιμώξεων.

– Θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μας δεν μπορούν απλώς να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης, αλλά και να επιστρέφουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους. Επομένως, πρέπει να συντονιστούμε στενά όσον αφορά τις προϋποθέσεις άρσης των κανόνων περιορισμού και καραντίνας και σχετικά με την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι επίσης σημαντικό να εργαστούμε για μια κοινή κατανόηση των σχετικών με την υγεία προτύπων και διαδικασιών.

– Πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση της ελευθερίας των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις συνεχίζουν να οδηγούν σε συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις σε χώρες προέλευσης και προορισμού. Το άνοιγμα των συνόρων διέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των διασυνοριακών εργαζομένων, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Καλούμε τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετικούς ιδιωτικούς φορείς να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες για να λάβουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την προστασία των ταξιδιωτών μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία των μετακινήσεων και των ταξιδιών. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στην ασφάλεια των ταξιδιών.

Επίσης, ενθαρρύνουμε τους πολίτες μας να συνεχίσουν να λαμβάνουν προσεκτικά υπόψη τις πληροφορίες για την υγεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Παρόλο που επί του παρόντος η κατάσταση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, είναι κοινός μας στόχος να συντονίσουμε την προσέγγισή μας μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων όσο το δυνατόν πιο στενά με σκοπό την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ασφαλούς μετακίνησης στο εγγύς μέλλον./ibna