Σλοβενία: Επιστροφή στην κανονικότητα

Σλοβενία: Επιστροφή στην κανονικότητα

Οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στη Σλοβενία ​​καταργούνται σήμερα και φαίνεται ότι η φυσιολογική ζωή δεν είναι τόσο μακριά.

Το πολυαναμενόμενο μέτρο που εισάγεται σήμερα είναι το σχεδόν πλήρες άνοιγμα του τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού. Οι μόνες εγκαταστάσεις που παραμένουν κλειστές είναι οι εγκαταστάσεις διαμονής με περισσότερα από 30 δωμάτια, χώροι διαμονή για επισκέπτες σπα, κέντρα ευεξίας και γυμναστικής, πισίνες και υδάτινα πάρκα.

Ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία έκλεισε για δύο μήνες σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας και αυτή είναι η πρώτη χαλάρωση των περιορισμών σε αυτόν τον τομέα.

Όλοι οι πάροχοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες δημόσιας υγείας που απαιτούν ασφαλή απόσταση μεταξύ των επισκεπτών και άλλες προφυλάξεις ασφαλείας. Για παράδειγμα, τα δωμάτια με πολλά κρεβάτια θα είναι διαθέσιμα μόνο στα μέλη του ίδιου νοικοκυριού.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν ξανά στις 4 Μαΐου, αλλά επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο έξω. Όμως, η απαγόρευση συνεχίζεται για τα νυχτερινά κέντρα.

Η απόφαση να επιτρέψουμε σε όλα τα καταστήματα να ανοίξουν εκ νέου θα ανακουφίσει ιδιαίτερα τα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, καθώς τα μικρότερα καταστήματα με επιφάνεια έως και 400 m2 άνοιξαν ξανά πριν από δύο εβδομάδες.

Τα προστατευτικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ, που σημαίνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολύμανσης χεριών και απόσταση 1,5 μέτρων σε καταστήματα, ενώ οι επισκέπτες των μπαρ και εστιατορίων θα μπορούν να βγάλουν τις μάσκες τους όταν καθίσουν.

Πολλή επιπλέον προετοιμασία θα πρέπει να γίνει στα καταστήματα ρούχων, όπου τα δοκιμαστήρια θα πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται μετά από κάθε πελάτη και τα ρούχα που δοκιμάζονται αλλά δεν αγοράζονται, θα πρέπει να αφαιρούνται για δύο ημέρες.

Περίπου τα μισά παιδιά στη Σλοβενία ​​θα επιστρέψουν στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία σήμερα ως μέρος της χαλάρωσης των περιορισμών καραντίνας στη χώρα.

Σύμφωνα με οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Παιδείας, επιτρέπεται σε 10-15 παιδιά να κάθονται σε μία τάξη σε δημοτικά και δευτεροβάθμια σχολεία και έως 8-10 παιδιά σε μια μεμονωμένη ομάδα νηπιαγωγείου.

Όλοι οι υπάλληλοι του σχολείου και οι ένατη τάξη θα πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου, αλλά μόνο έξω από την τάξη τους.

Ένας άλλος βασικός περιορισμός που αρθεί είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων σε δημόσιους χώρους. Μέχρι 50 άτομα επιτρέπεται να συγκεντρωθούν σε εξωτερικούς χώρους από σήμερα, αλλά μόνο εάν μπορεί να διασφαλιστεί η απόσταση ασφαλείας που προτείνουν οι υγειονομικές αρχές. Για παράδειγμα, συναυλίες, πάρτι και παρόμοιες εκδηλώσεις παραμένουν απαγορευμένες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις, οι οποίες επίσης επιτρέπονται και πάλι από σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών αθλημάτων. Επιπλέον, επιτρέπεται και πάλι πρακτικά η αναψυχή σε εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις τα γυμναστήρια και τα κέντρα ευεξίας και τις πισίνες./ibna