Περισσότερα καταστήματα λιανικής ανοίγουν ξανά στην Ελλάδα καθώς συνεχίζεται η χαλάρωση των περιορισμών

Περισσότερα καταστήματα λιανικής ανοίγουν ξανά στην Ελλάδα καθώς συνεχίζεται η χαλάρωση των περιορισμών

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, Νίκος Παπαθανάσης, επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και εκπτωτικά καταστήματα θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα, δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση προστατευτικών μασκών για το προσωπικό και τους καταναλωτές σε δημόσιους χώρους, ενώ θα ισχύει και η υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων, ενώ ανακοινώθηκαν ανώτατα όρια ατόμων ανά κατάστημα.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής Υπουργός επιβεβαίωσε το άνοιγμα εστιατορίων, μπαρ και καφετεριών στις 25 Μαΐου. Θα ισχύσουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων.

Συνολικά, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε, ότι περίπου το 75% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία είχε προηγουμένως ανασταλεί θα ανοίξει ξανά στις τρεις πρώτες φάσεις του σχεδίου επανέναρξης της κυβέρνησης, έως τις 25 Μαΐου. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα ανοίξουν τον Ιούνιο, στην τέταρτη φάση του σχεδίου χαλάρωσης των περιορισμών.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου στο Υπουργείο Υγείας την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα – σε διαφορετικές περιοχές – Εύβοια και Κρήτη θα επιτρέπεται ξανά από τις 18 Μαΐου 2020.

Επίσης τη Δευτέρα, τα υπεραστικά λεωφορεία και οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες θα επαναλειτουργήσουν. Θα ανοίξουν επίσης πάρκα, ζωολογικοί κήποι και αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα επιτρέπονται λειτουργίες για όλες τις θρησκείες, αν και ο αριθμός των πιστών θα είναι περιορισμένος καθώς οι εκκλησίες θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Επιπλέον, θα υπάρξει σταδιακή επανάληψη της Δευτέρας εσωτερικών πτήσεων, οι οποίες μέχρι τώρα λειτουργούσαν σε περιορισμένο αριθμό. Δύο ακόμη τάξεις λυκείου και οι μαθητές γυμνασίου επιστρέφουν επίσης στις τάξεις τη Δευτέρα.

Τέλος, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 15 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την Κυριακή. Ο συνολικός αριθμός ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα ανέρχεται τώρα σε 2.834.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν καταλήξει από τον κορωνοϊό είναι 163 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. Όλα τα θύματα εκτός από 46 είναι άνδρες. Η συντριπτική πλειοψηφία (93,9%) των ανθρώπων που έχουν πεθάνει αντιμετώπιζαν υποκείμενα προβλήματα υγείας ή / και ήταν άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα, 90 άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ συνολικά. Ο συνολικός αριθμός των τεστ για κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκαν υπερβαίνει τις 128.525./ibna