Τουρκία: Ο Erdogan απάλλαξε από τα καθήκοντα του τον «πατέρα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Τουρκία: Ο Erdogan απάλλαξε από τα καθήκοντα του τον «πατέρα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Ο  Cihat Yayci «αφοπλίστηκε» με την αναβάθμιση του

Ο «πατέρας της θεωρίας της Γαλάζιας Πατρίδας» αρχηγός του τουρκικού Στόλου Cihat Yayci , με απόφαση της Τουρκικής Προεδρίας απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του και τέθηκε υπό τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου.

Αυτή η κίνηση θεωρείται ως «υποβάθμιση δια αναβαθμίσεως» καθώς ο Yayci δεν θα είναι πια αρχηγός Στόλου και θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του Επιτελείου.

Ο Yayci είχε προκαλέσει την αντίδραση του Mevlut Cavusoglu. Ο πρώην αρχηγός Στόλου της Τουρκίας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Hurriyet είχε δηλώσει πως
«η Τουρκία μπορεί και πρέπει να καθορίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με το Ισραήλ».

Ο Cavusoglu είχε ξεκαθαρίσει πως αυτό το σχέδιο ούτε είναι εφικτό αλλά ούτε είναι στους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet Sedim Sener σε άρθρο του την Παρασκευή είχε υποστηρίξει πως «μέσα στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν τον Cihat Yayci για τα κριτήρια που είχε θέσει  για τον εντοπισμό μελών ( FETO). ( Fetometre)

Στην Άγκυρα είχαν προκαλέσει εντύπωση και τα διαδοχικά βιβλία του Yayci που υποστήριζαν πως η Ελλάδα πρέπει να υποχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στα 3 μίλια, τις θεωρίες του για ΑΟΖ με Ισραήλ , Αίγυπτο κτλ. ζητήματα που δεν είναι στην άμεση ατζέντα της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Στην Τουρκία αναφέρουν πως η προσωπική υπερπροβολή του  και οι θέσεις του ενδέχεται να συνέβαλαν στην απόφαση αυτή./ibna