Βουλγαρία: Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι καθοριστικές για την πρόοδο των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ

Βουλγαρία: Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι καθοριστικές για την πρόοδο των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva τόνισε τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας για την πρόοδο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ομολόγους της στην ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα,  ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ekaterina Zaharieva χαιρέτισε τη δήλωση του Ζάγκρεμπ, την οποία ενέκριναν οι ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 6 Μαΐου 2020, που διοργάνωσε η Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Ευχαριστώ το Ζάγκρεμπ που δεν ανέβαλε τη σύνοδο κορυφής και την διοργάνωσε μετά τη συνάντηση της Σόφιας. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό σημάδι για την περιοχή, ότι είναι μέρος της Ευρώπης και η οικονομική υποστήριξη που έχουμε λάβει είναι απαραίτητη για τους λαούς αυτών των χωρών», δήλωσε η Zaharieva.

«Ήταν πολύ σημαντικό για τη Βουλγαρία ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η εφαρμογή των διμερών συμφωνιών συμπεριλήφθηκαν στην κοινή δήλωση των ηγετών από το Ζάγκρεμπ», πρόσθεσε.

Το επίκεντρο της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων μέσω τηλεδιάσκεψης ήταν οι προοπτικές για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η υποστήριξη της ΕΕ προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εργαστούμε για μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και να διατηρηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις δύο χώρες», δήλωσε η Zaharieva.

Πρότεινε να προσκληθεί ο επόμενος Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στο επόμενο Συμβούλιο για να συζητηθούν οι θέσεις της Ένωσης. Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την παλαιστινιακή πλευρά. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση για την ανάπτυξη συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η ΕΕ και το Ισραήλ είναι εταίροι σε πολλούς τομείς και συνεργάζονται επιτυχώς στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, της ανταλλαγής τεχνολογίας και άλλων. Προβλέπεται επίσης στενή συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Οι επικείμενες ενεργές διπλωματικές επαφές ενέργειες για την πρόληψη των μονομερών δράσεων και την αναζήτηση ευκαιριών για την πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάσει των δύο κρατών.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και την υποστήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Μόνο για τη Νότια Γειτονιά, η ΕΕ έχει παράσχει χρηματοδοτική βοήθεια 572 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του τομέα της υγείας και 1,5 δισ. ευρώ για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη./ibna