Βόρεια Μακεδονία: Δυο εβδομάδες παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Βόρεια Μακεδονία: Δυο εβδομάδες παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Stevo Pendarovski δήλωσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και ότι η στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αποδίδει αποτελέσματα.

Ο Πρωθυπουργός της Τεχνικής Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Oliver Spasovski ενημέρωσε ότι το αίτημα για την επέκταση της κατάσταση έκτακτης ανάγκης για επιπλέον 30 ημέρες, μετά την συνεδρίαση ο πρόεδρος αποφάσισε να αποδεχθεί το αίτημα, αλλά μόνο για 14 ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος είναι η ανάγκη μετριασμού των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να εκδώσει διατάγματα.

Όσον αφορά την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δωροδοκίες, ο Pendarovski είπε ότι τέτοιες καταχρήσεις δεν είναι δυνατές με ταμεία της ΕΤΑΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει καμία σχέση με την ημερομηνία των εκλογών. Εξήγησε ότι τα μέτρα και οι περιορισμοί που δεν σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ούτε είναι συνέπεια, όπως πιστεύουν ορισμένοι, προτρέποντας την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης τους, καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν αποτελεί εμπόδιο.

Ερωτηθείς ποια ήταν η γνώμη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για τις εκλογές, ο Pendarovski είπε ότι το ζήτημα τέθηκε και ότι ο υπουργός Nikola Dimitrov είχε λάβει διαβεβαιώσεις από το ODIHR ότι θα μπορούσε να στείλει παρατηρητές.

Εκτός από τη δημοσιευμένη γνώμη και το πρωτόκολλο της Επιτροπής για τις ασθένειες της υγείας, υπήρχε επίσης η θέση ότι, έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο, οι εκλογές θα διεξαχθούν και εδώ και οπουδήποτε, υπό ειδικό καθεστώς. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε και πάλι τις προθεσμίες, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών και θα πρέπει να προσαρμοστεί στην απόφαση που έχει ληφθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη της Επιτροπής είναι κορυφαίοι επαγγελματίες και το υλικό που του υποβλήθηκε υιοθετήθηκε ομόφωνα και κανείς δεν ήταν αντίθετος.

«Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω, είπε ο Πενταρόφσκι, η Επιτροπή δεν αποφασίζει για την ημερομηνία, και όποιος κι αν είναι, θα γίνει σεβαστό».

Όσον αφορά τον νόμο της μη διάκρισης, ο Pendarovski είπε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για αυτόν, αλλά για το Κοινοβούλιο και τις τοπικές υπηρεσίες. Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε με περισσότερες από 50 ψήφους, και θεωρήθηκε ότι η εκ νέου ψήφιση του θα μπορούσε να γίνει με την ίδια πλειοψηφία, αν και στην πραγματικότητα, μετά την επιστροφή του από την προεδρία, θα έπρεπε να έχει 61 ψήφους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η επόμενη Σύνοδος των Ηγετών είναι για τη Δευτέρα αλλά δεν έχει λάβει ακόμα επιβεβαίωση ότι όλοι μπορούν να συμμετάσχουν, οπότε άφησε το περιθώριο για άλλη μέρα αργότερα την επόμενη εβδομάδα./ibna