Μαυροβούνιο: Ο Marković προέδρευσε τηλεδιάσκεψη της Πρωτοβουλίας της Κεντρικής Ευρώπης

Μαυροβούνιο: Ο Marković προέδρευσε τηλεδιάσκεψη της Πρωτοβουλίας της Κεντρικής Ευρώπης

Οι χώρες της Πρωτοβουλίας της Κεντρικής Ευρώπης (CEI) συμφώνησαν σήμερα σε σύνοδο κορυφής μέσο τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Duško Marković, να συνεργαστούν στενά και να δείξουν αλληλεγγύη στις προσπάθειες αντιμετώπισης των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Συμφωνούμε ότι τα έκτακτα μέτρα πρέπει να είναι αυστηρά συμβατά με την τρέχουσα κρίση υγείας, να είναι καλά συντονισμένα, αναλογικά, διαφανή και να σέβονται πάντα τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ατόμου”, αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Τα κράτη μέλη της παλαιότερης ευρωπαϊκής περιφερειακής πρωτοβουλίας αξιολόγησαν ότι οι σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της νέας πανδημίας κορωνοϊού απαιτούν ασυνήθιστα μέτρα με αποφασιστικότητα, ενότητα και αλληλεγγύη. «Δεσμευόμαστε να επικεντρωθούμε στη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών επιδόσεων, ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, ώστε οι οικονομίες μας να ανακάμψουν γρηγορότερα ενισχύοντας το εμπόριο και την απρόσκοπτη ροή αγαθών, ενισχύοντας τις συνδέσεις, προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις και τουρισμό. Επαναλαμβάνουμε ότι η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη είναι οι πιο αποτελεσματικές απαντήσεις σε αυτήν την πανδημία. Υπογραμμίζοντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου παραμένει η κατευθυντήρια αρχή μας, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε αποφασιστικά, με καινοτόμο τρόπο και από κοινού, ειδικά μέσω ισχυρών συνεργασιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις που θέτει ο COVID-19 στην περιοχή μας”, δηλώνει η Κοινή Δήλωση.

Ενθαρρύνονται οι προσπάθειες της CEI και άλλων περιφερειακών και διεθνών οργανισμών για την παροχή συνεκτικής και συντονισμένης απάντησης στις ευρύτερες επιπτώσεις των διαφόρων διαστάσεων της κρίσης που προκαλείται από τη πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Οι χώρες της CEI χαιρέτισαν την κινητοποίηση και αναδιανομή άνω των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω διαφόρων μέσων της ΕΕ για τη στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων και των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης για την αντιμετώπιση των άμεσων υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών της πανδημίας και για τον περιορισμό των αρνητικών οικονομικών συνεπειών της πανδημία.

Στη Σύνοδο Κορυφής, που διοργανώθηκε από το Μαυροβούνιο ως η τρέχουσα χώρα που προεδρεύει της Πρωτοβουλίας, συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Duško Marković, οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας Edi Rama, ο Boyko Borisov της Βουλγαρίας, ο Andrej Plenković της Κροατίας, ο Jon Čiku της Μολδαβίας, ο Oliver Spasovski της Βόρειας Μακεδονίας και ο Denis Schmihal της Ουκρανίας, καθώς και ανώτερα στελέχη από άλλα κράτη μέλη της CEI. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας Oliver Varhelyi, Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Ευρώπη Hans Kluge και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Suma Chakrabarti συμμετείχαν ως ειδικοί προσκεκλημένοι.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Duško Marković, δήλωσε ότι αυτή η χώρα του έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για την ομαλοποίηση της ζωής και την προετοιμασία της τουριστικής περιόδου και ζήτησε να εισαχθεί η διαδικασία της ομαλοποίησης με συγχρονισμένο τρόπο./ibna