Βόρεια Μακεδονία: Συνάντηση Κικίλια-Filipce για τα πρωτόκολλα ασφαλείας στις μετακινήσεις

Βόρεια Μακεδονία: Συνάντηση Κικίλια-Filipce για τα πρωτόκολλα ασφαλείας στις μετακινήσεις

Ο Υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας Venko Filipce συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του Βασίλη Κικίλια, όπου αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πρόσβαση στη θεραπεία και την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. .

Ο λόγος για τη συνάντηση των δύο υπουργών ήταν η ανακοίνωση για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη και την περιοχή, για την οποία είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν εναρμονισμένα πρωτόκολλα για ταξίδια στην περιοχή. Τα πρωτόκολλα πρέπει να διευκολύνουν και να επιταχύνουν τη διέλευση των επιβατών.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Filipce είπε ότι η συνομιλία έγινε σε μια εξαιρετικά θετική ατμόσφαιρα όπου και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ταχεία ροή στα σύνορα που είναι εξαιρετικά φορτωμένα από κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να παρέχεται εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες εάν συμβεί να μολυνθούν από τον κορωνοϊό κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

«Κατά την επόμενη εβδομάδα, οι δύο χώρες θα προετοιμάσουν τα σχέδια πρωτοκόλλων, τα οποία στη συνέχεια θα εναρμονιστούν και θα υπογραφούν. Επίσης, αυτά τα πρωτόκολλα θα συζητηθούν και με άλλες γειτονικές χώρες προκειμένου να υπάρχει μια ενοποιημένη προσέγγιση και υπηρεσίες στην περιοχή που θα διευκολύνουν σημαντικά την κυκλοφορία των πολιτών, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Υπουργός Filipce ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την επόμενη Τρίτη σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, όπου θα καθοριστούν περαιτέρω οι όροι και οι κανόνες κυκλοφορίας./ibna