Αλβανία: Ουδέτερος βραχυπρόθεσμα ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό λόγω πανδημίας εκτιμά η ΤτΑ

Αλβανία: Ουδέτερος βραχυπρόθεσμα ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό λόγω πανδημίας εκτιμά η ΤτΑ

Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό λόγω της πανδημίας εκτιμάται ότι θα είναι ουδέτερος βραχυπρόθεσμα σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας (ΤτΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση νομισματικής πολιτικής για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Κεντρική Τράπεζα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να μειωθούν βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την ΤτΑ, το αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης αναμένεται να είναι ισχυρότερο από αυτό της προσφοράς. Αντίθετα, οι πληθωριστικές πιέσεις στο εξωτερικό αναμένεται να αυξηθούν, καθώς οι υποτιμούμενες τάσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας αναμένεται να αντισταθμίσουν τη μείωση του πληθωρισμού στους εμπορικούς εταίρους της Αλβανίας.

«Ωστόσο, οι αβεβαιότητες σε αυτήν την αξιολόγηση είναι υψηλές. Συνδέονται κυρίως με τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό της ταυτόχρονης μείωσης της ζήτησης και της προσφοράς, καθώς και με την απόδοση των πληθωριστικών πιέσεων στο εξωτερικό », τονίζει η Τράπεζα της Αλβανίας.

Στο πλαίσιο της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία, η Τράπεζα της Αλβανίας έλαβε ένα πακέτο φορολογικών, νομισματικών και χρηματοοικονομικών μέτρων μετριασμού για να ελαχιστοποιήσει το κόστος του πλήγματος για τις αλβανικές οικογένειες, τις επιχειρήσεις και το αλβανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας στην μετά του COVID-19 εποχή./ibna