Ρουμανία: Σε κατάσταση συναγερμού από τις 15 Μαΐου η χώρα

Ρουμανία: Σε κατάσταση συναγερμού από τις 15 Μαΐου η χώρα

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis δημοσίευσε σήμερα, το νόμο για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με την Προεδρική Διοίκηση. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα Capital.

Ο αρχηγός του κράτους, ωστόσο, ανέφερε ότι τα μέτρα που συνδέονται με την κατάσταση συναγερμού, θα εφαρμοστούν από τις 15 Μαΐου, χωρίς να περιμένει αυτή την έναρξη ισχύος, καθώς η εκτελεστική εξουσία διαθέτει το νομικό πλαίσιο για την εφαρμογής τους.

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban είχε ήδη ανακοινώσει την Πέμπτη, ότι η Ρουμανία θα τεθεί σε συναγερμό από τις 15 Μαΐου και για 30 ημέρες, “για πρώτη φορά στην ιστορία της”. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η κατάσταση συναγερμού “αντιπροσωπεύει την αντίδραση σε μια έκτακτη ανάγκη μεγάλης κλίμακας, η οποία απαιτεί τη λήψη ενός συνόλου προσωρινών μέτρων”.

Η κήρυξη μιας κατάστασης συναγερμού σε ολόκληρη την επικράτεια καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας εγκρίθηκαν χθες το βράδυ, στην πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (CNSSU) και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής είναι ο Πρωθυπουργός και έχει τρεις Αντιπροέδρους, δηλαδή τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Δημοσίων Έργων και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η άρση ορισμένων περιορισμών κυκλοφορίας οδηγεί σε «αυξημένη ευθύνη». Αυτή η κατάσταση απαιτεί επίσης, την υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς και την αυστηρή συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Klaus Iohannis είπε ότι εάν «η κατάσταση επιδεινωθεί και τα στοιχεία δείξουν ότι υπάρχει πληθώρα μολύνσεων», δεν θα διστάσει να κηρύξει εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων του CNSSU, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Raed Arafat, ανακοίνωσε την παράταση της αναστολής των πτήσεων προς και από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ιράν και την Τουρκία, έως και τις 28 Μαΐου. Οι διεθνείς οδικές μεταφορές ατόμων από αυτές τις χώρες αναστέλλονται έως την 1η Ιουνίου.

Επίσης, από τις 15 Μαΐου, οποιοσδήποτε εισέρχεται στη Ρουμανία, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής του, πρέπει να παραμείνει σε κατ’ οίκον απομόνωση για 14 ημέρες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την Πέμπτη, να επεκτείνει το σύστημα της τεχνικής ανεργίας έως την 1η Ιουνίου, με τη δυνατότητα να διατηρήσει αυτή τη μορφή υποστήριξης σε περιοχές που θα συνεχίσουν να βάλλονται, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης  Raluca Turcan.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Florin Citu, ανακοίνωσε την παράταση της περιόδου αναστολής της αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων, έως τις 15 Ιουνίου 2020, δηλώνοντας ότι μέχρι σήμερα, περισσότερα από 126.000 άτομα και εταιρείες έχουν επωφεληθεί από αυτό το μέτρο.

Επίσης, στη χθεσινή συνάντηση, η κυβέρνηση υιοθέτησε διάταγμα έκτακτης ανάγκης που παρέχει τη δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ  και τα τρένα για τους μαθητές./ibna