Χειροτερεύει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Χειροτερεύει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Μέρα τη μέρα αποκαλύπτεται η χειροτέρευση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Σε αισθητή πτώση, κατά 17,2% στα καθαρά φορολογικά έσοδα του Απριλίου, η οποία μάλιστα αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη τον Μάιο, οδήγησε η ταμειακή στενότητα που επέφερε το lockdown στους φορολογούμενους. Η δε εικόνα των δημοσίων εσόδων θα ήταν ακόμη δυσμενέστερη για τα ταμεία του κράτους, εάν δεν παρήχετο στους φορολογούμενους η έκπτωση κατά 25%  εφόσον είχαν την δυνατότητα και επέλεξαν την  έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και κυρίως του ΦΠΑ.

«Κόβονται» οι εκπτώσεις

Παρότι όμως ήταν η εν λόγω έκπτωση του 25% υπήρξε ο λόγος για το  οποίον αποφεύχθηκε μια δραματικότερη κατάρρευση των εσόδων, αρμόδιοι κύκλοι διαμηνύουν ότι οι όποιες φορολογικές εκπτώσεις εξαντλήθηκαν και δεν προτίθεται το οικονομικό επιτελείο να αποφασίσει ούτε επανάληψή τους, αλλά ούτε και έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ. Και παρότι ακόμη οι ίδιες αναμένουν ότι ο Μάιος θα είναι ο χειρότερος μήνας από πλευράς εσόδων.

Όπως ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης για τα έσοδα τον Απρίλιο, αυτά μειώθηκαν σε σχέση με τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού από τα 3.428 εκατ. ευρώ στα 2.840 εκστ. ευρώ, μία μείωση που “είναι απρόσμενα χαμηλή με δεδομένο ότι το Μάρτιο είχε ξεκινήσει το κλείσιμο της οικονομίας ενώ ίσχυαν και οι φορολογικές αναστολές”.

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ακόμη πως τα στοιχεία του Απριλίου που δείχνουν την χαμηλότερη μείωση εσόδων σε σχέση με εκείνην που φοβούντο στο οικονομικό επιτελείο  “δεν πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό αφού από πλευράς φορολογικών εσόδων οι συνέπειες του lock-down θα μεγιστοποιηθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο” . Και τούτο “καθώς στα φορολογικά έσοδα υπάρχει υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ όσων συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία και των επιπτώσεων στα φορολογικά έσοδα”.

Αναφορικά με το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αυτό κατήλθε στα 14.110 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.343 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, “γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 60 εκατ. ευρώ περίπου στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων και συγκεκριμένα στην κατηγορία “Φόροι” κατά το μήνα Μάρτιο 2020./ibna