H Σλοβενία γίνεται η πρώτη χώρα στην ΕΕ που ανακοινώνει το τέλος της πανδημίας

H Σλοβενία γίνεται η πρώτη χώρα στην ΕΕ που ανακοινώνει το τέλος της πανδημίας

Η σλοβενική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα τον τερματισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα βασικά μέτρα περιορισμού παραμένουν σε ισχύ, αλλά έχει αρθεί ένας σημαντικός περιορισμός: οι υπήκοοι της ΕΕ θα είναι ελεύθεροι να διασχίσουν τα σύνορα, με ορισμένες επιφυλάξεις.

Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά από κυβερνητική συνεδρίαση την Πέμπτη το απόγευμα, ειπώθηκε ότι «η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση καθιστά δυνατή τη χαλάρωση των επειγόντων μέτρων για τον περιορισμό και τη διαχείριση του COVID-19, αλλά δεν μπορούν ακόμη να καταργηθούν εντελώς».

Σημειώνεται ότι η Σλοβενία ​​κατέγραψε 35 περιπτώσεις τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ ο αριθμός μετάδοσης, ο οποίος δείχνει πόσα άτομα μολύνει ένας ασθενής κατά μέσο όρο, είχε πέσει κάτω από το 1.

Αν και το κυβερνητικό διάταγμα σηματοδοτεί το επίσημο τέλος της επιδημίας, η οποία είχε κηρυχθεί στις 12 Μαρτίου σύμφωνα με την πράξη για τις μεταδοτικές ασθένειες, η πλειονότητα των μέτρων δημόσιας υγείας παραμένουν σε ισχύ.

Η κυβέρνηση είπε ότι ο έλεγχος, η ανίχνευση επαφών η απομόνωση, η καραντίνα για επαφές υψηλού κινδύνου και η φυσική απόσταση θα παραμείνουν τα βασικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σε ένα άλλο διάταγμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στους υπηκόους της ΕΕ να διασχίσουν τα σύνορα σε επιλεγμένα σημεία ελέγχου, τερματίζοντας την πολιτική της επταήμερης καραντίνας.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα υποβάλλονται σε καραντίνα δύο εβδομάδων, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ μία ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα, πιθανώς την Παρασκευή.

Οι κάτοικοι της ΕΕ είναι ελεύθεροι να περάσουν στη Σλοβενία ​​από την Αυστρία, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε προκαθορισμένα σημεία ελέγχου, σηματοδοτώντας μία σημαντική εξέλιξη για τη χώρα, καθώς επιταχύνει την χαλάρωση περιορισμών.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό διάταγμα που εγκρίθηκε αργά την Πέμπτη, θα υπάρχουν 19 σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Αυστρία, εννέα στα σύνορα με την Ιταλία και πέντε στα σύνορα με την Ουγγαρία. Τα αναφερόμενα σημεία ελέγχου αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό σε σημεία ελέγχου στα οποία οι επιβάτες μπορούν να διασχίσουν προς το παρόν. Τρία αεροδρόμια και δύο λιμάνια είναι μεταξύ των λιμένων εισόδου που αναφέρονται στο κυβερνητικό διάταγμα. Το διάταγμα καλύπτει επίσης τα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία, που είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά εκεί δεν περιορίζει τη διέλευση σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, σε όσους έχουν μόνιμη ή προσωρινή διαμονή στην ΕΕ θα δοθούν οδηγίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας κατά την είσοδό τους στη Σλοβενία, αλλά δεν θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα. «Όταν ένα τέτοιο άτομο δηλώνει ότι έχει κορωνοϊό ή συμπτώματα ή έχει εμφανή συμπτώματα, θα απαγορεύεται η διέλευση στα σύνορα εάν δεν έχει μόνιμη κατοικία στη Σλοβενία. Όσοι έχουν θα παραπεμφθούν στις ιατρικές υπηρεσίες».

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα πρέπει να υποβληθούν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων, με εξαιρέσεις για διπλωμάτες, μέλη υπηρεσιών διάσωσης και αρωγής, συμμετοχή σε κηδεία, οδηγούς φορτηγών και άτομα με πιστοποιητικά που εκδίδονται από το αρμόδιο σλοβενικό υπουργείο που δείχνουν ότι θα παρέχουν επείγουσες υπηρεσίες.

Η νέα πολιτική ανοίγει το δρόμο για επανέναρξη του διασυνοριακού τουρισμού, η οποία έχει τεθεί σε αναστολή για δύο μήνες λόγω του lockdown παγκοσμίως.

Η απόφαση βασίστηκε στην αξιολόγηση του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ενώ τα μέτρα του πακέτου στήριξης που ισχύουν μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα παραταθούν κατά ένα μήνα.

Η Σλοβενία ​​είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εχθές κάποιοι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα εξέφρασαν επιφυλάξεις εν αναμονή μιας τέτοιας κίνησης, καθώς μόλις πρόσφατα άρχισε η άρση ορισμένων περιορισμών, οπότε είναι δύσκολο να πει κανείς τι θα επιφέρει μιας τέτοιας κλίμακας χαλάρωση./ibna