Ελλάδα: Ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει ενδημικός, σύμφωνα με τον Τσιόδρα

Ελλάδα: Ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει ενδημικός, σύμφωνα με τον Τσιόδρα

Το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδος ανακοίνωσε 10 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού την Πέμπτη, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα σε 2.770.

Επιπλέον, το Υπουργείο επιβεβαίωσε το θάνατο ενός άλλου ασθενούς από κορωνοϊό, οπότε ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι 156. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν πεθάνει αντιμετώπιζαν υποκείμενα προβλήματα υγείας και / ή ήταν άνω των 70 ετών.

Μέχρι σήμερα, 90 άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ συνολικά, ενώ 24 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι. Το Υπουργείο ενημέρωσε επίσης ότι ο συνολικός αριθμός τεστ δοκιμών για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκαν ξεπερνά τα 116.233, ενώ λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει αρρωστήσει από κορωνοϊό.

Απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση του Τύπου την Πέμπτη, ο καθηγητής του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας – ο οποίος ηγείται της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – είπε ότι ο κορωνοϊός «θα συνεχίσει να είναι ανάμεσά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας ότι το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι «δεν τελειώσαμε, ο ιός δεν έχει ηττηθεί».

Ο ειδικός των μολυσματικών ασθενειών τόνισε τη συνεχιζόμενη σημασία της άσκησης της κοινωνικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών, προειδοποιώντας ότι ενώ το ποσοστό μόλυνσης στην Ελλάδα είναι χαμηλό, το ίδιο είναι και το ποσοστό ανοσίας.

Συνεχίζοντας είπε ότι οι προσπάθειες εξεύρεσης εμβολίου συνεχίζονται, αλλά παραμένουν δύσκολες και εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων. Υπό το πρίσμα αυτό, ο κορωνοϊός θα μπορούσε ίσως να γίνει ενδημικός μακροπρόθεσμα, εξήγησε ο καθηγητής.

«Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ίσως ακόμη και αφού ανακαλυφθεί ένα εμβόλιο», είπε ο κ. Τσιόδρας. Πρόσθεσε ότι οι υγειονομικές αρχές σχεδιάζουν εκτεταμένες δοκιμές αντισωμάτων για να πάρουν μια καλύτερη εικόνα του ποσοστού του πληθυσμού που έχει μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό και έχουν αναπτύξει ανοσία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωσε ότι 515 οργανωμένες παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα θα λειτουργήσουν το Σάββατο, σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες και προφυλάξεις ασφαλείας. Οι επιχειρήσεις παραλίας και οι επισκέπτες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες θα επιβληθούν πρόστιμα και θα αφαιρεθούν οι άδειές τους./ibna